Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

‘Neradni petak’ postaje i ‘neradni četvrtak’?

Potporu za očuvanje radnih mjesta, mjeru poznatu kao ‘neradni petak’, u ovom trenutku prima 942 radnika, a ubuduće bi njome moglo biti obuhvaćeno više radnika.

Potporu za očuvanje radnih mjesta, mjeru poznatu kao 'neradni petak', u ovom trenutku prima 942 radnika, a ubuduće bi njome moglo biti obuhvaćeno više radnika.

Vlada bi danas, piše Novi list, trebala raspravljati o prijedlogu zakona o potporama za očuvanje radnih mjesta koji osim potpore za skraćivanje radnog tjedna regulira i pitanje potpora za obrazovanje i osposobljavanje radnika. Ukupno je za to osigurano pet milijuna kuna u ovoj godini dok bi u idućoj godini taj iznos porastao na 10 milijuna kuna. Naime poslodavac će moći skratiti radni tjedan do 16 sati tjedno, što su dva radna dana, umjesto dosadašnjih osam sati. Radniku kojemu je skraćen radni tjedan zbog očuvanja zaposlenosti u razdobljima smanjenih poslovnih aktivnosti država će, kao i do sada, isplaćivati razliku plaće za razmjeran broj radnih sati za koje mu je skraćeno radno vrijeme.

Taj iznos ne može biti viši od iznosa minimalne plaće, a ona trenutno iznosi 3.017,16 kuna. Novina je da će se potpore za očuvanje radnih mjesta, usmjerene direktno na radnika, moći koristiti 12 umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Novina je i da se utvrđuje fleksibilnost u korištenju potpore za neradni petak, pa se tih 12 mjeseci korištenja potpore može ‘rasporediti’ unutar razdoblja od tri godine. Osim toga, potpora se ne mora koristiti u neprekinutom razdoblju niti u jednakoj visini.

Da bi koristio potpore za očuvanje radnih mjesta, poslodavac ne smije dugovati poreze i doprinose te treba imati program poslovnog oporavka, kao i utvrđen program za očuvanje radnih mjesta i to uz sporazum sklopljen s radničkim vijećem, odnosno sindikatom.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.