Nestaje jedini hrvatski fond koji je ulagao u zlato

Nestaje jedini hrvatski fond koji je ulagao u zlato

Zagrebačka Ilirika Investments, koju je osnovala slovenska Ilirika, objavila je da više neće nuditi mogućnost ulaganja u investicijski fond Ilirika Gold. Vlasnici udjela u tom fondu dobit će u zamjenu udjele u fondu Ilirika Azijski tigar koji ulaže u dionice tvrtki jugoistočne Azije.

Ilirika Gold bio je jedini posredni oblik ulaganja u zlato i plemenite metale koji je neprekidno nuđen u Hrvatskoj od listopada 2010. Društvo Ilirika, koje je upravljalo fondom, objavilo je da je zlato izuzetno rizično ulaganje koje je palo ispod vrijednosti od prije pet godina i očekuje se nastavak negativnog trenda.

Krajem 2000. godine završio je pad cijene zlata i počeo njegov rast, prvo postupan, da bi potom bio sve veći. Od 2000. do 2008. cijena unce zlata je porasla s 270 na rekordnih 850 američkih dolara da bi do kolovoza 2011. učestalo obarala nove rekorde do 1.900 dolara.

Ilirika Gold je ponuđena hrvatskim ulagačima svega deset mjeseci prije nego je zlatu počela padati cijena. U tih 10 mjeseci je zlato poskupjelo 42 posto, a cijena udjela u fondu Ilirika Gold nije se pomaknula s početne vrijednosti. No, sada je zlato oko pet posto vrjednije nego u listopadu 2011., a udio u fondu je pao čak 40 posto od početne vrijednosti. Postignuti gubici čine ga najneuspješnijim hrvatskim investicijskim fondom u proteklih godinu i pol dana.

Podijeli

Odgovori

Top