Nestlé se okreće ‘zelenoj’ proizvodnji

Nestlé se okreće ‘zelenoj’ proizvodnji

Najviši je to certifikat, a da bi ga dobila tvrtka je morala zadovoljiti pet uvjeta zelenog dizajna: održivost lokacije, gospodarenje vodom, energija i atmosfera, materijali i resursi, te kvaliteta unutarnje okoline. Zgrade sa platinastim certifikatom, poput Nestléovih su visoko energetski i resursno učinkovite, nude natprosječnu udobnost korisnicima zgrade te dramatično umanjuju emisije ugljičnog-dioksida. Ovaj inovacijski centar koristi otopljeni alpski snijeg za rashladne sisteme, čime je potrošnja energije smanjena za trećinu, a više od 50.000 galona sakupljene kišnice koristi se za navodnjavanje i sanitarne jedinice. Kao dodatni izvor topline, za grijanje se koristi para koja se dobiva prženjem kave. Ovakva gradnja predstavlja najbolji primjer međusobnog nadopunjavanja održivosti i inovacije.

Uz ovaj, Nestléove tvornice diljem svijeta mogu se pohvaliti LEED certifikatima. Prošli mjesec Nestlé Waters America dobila je deseti zlatni LEED certifikat u SAD-u. Tvornica Nestlé  Purina PetCare u Arizoni pomoću 1.900 solarnih ploča konvertira sunčeve zrake u obnovljivu energiju te godišnje umanji emisiju stakleničkih plinova koja je ekvivalentna količini koju proizvede 88 automobila godišnje U 21 tvornici u kojoj se proizvodi NESCAFÉ potrošena zrna kave recikliraju se u posebnom bojleru te, zajedno sa piljevinom i kokosovim ljuskama, stvaraju obnovljivu energiju. Rezultat ove prakse je smanjenje upotrebe nafte za dvije trećine.

Za kraj recimo  što je to LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)? Riječ je o međunarodnom sistemu certifikacije za zelenu gradnju koji je utemeljen od strane Vijeća SAD-a za zelenu gradnju. LEED nudi verifikaciju da je zgrada ili zajednica dizajnirana koristeći strategije za poboljšanje uštede energije i vode, za smanjenje emisija CO2 i bolju kvalitetu okoline. Vlasnicima zgrada LEED nudi okvire za identifikaciju i provođenje zelenog dizajna, izgradnje, djelatnosti, kao i rješenja za održavanje. Zgrade s LEED certifikatom nude zdraviju okolinu za rad i život, što doprinosi većoj produktivnosti i većoj udobnosti i boljem zdravlju zaposlenika. LEED nudi četiri razine certifikata, a zgrade sa platinastim certifikatom su visoko energetski i resursno učinkovite, nude natprosječnu udobnost korisnicima zgrade, te dramatično umanjuju emisije ugljičnog-dioksida.

Podijeli

Odgovori

Top