Niske plaće, nepotizam i netransparentnost tjeraju Hrvate u dijasporu

Niske plaće, nepotizam i netransparentnost tjeraju Hrvate u dijasporu

Više od polovice, 56 posto, anketiranih ne vidi budućnost za sebe i svoju djecu u Hrvatskoj, a gotovo 75 posto ih smatra da bi kvalitetnije živjeli u inozemstvu. Gotovo svi anketirani, odnosno njih 95 posto, smatraju da bi bolje zarađivali u inozemstvu.

Nemogućnost pronalaska bilo kakvog posla, nepotizam i netransparentni oblici zapošljavanja te male plaće najčešći su razlozi koje ispitanici navode kao razloge potrage za poslom u inozemstvu.

60 posto ispitanih bi trajno napustilo Hrvatsku

Više od 60 posto anketiranih trajno bi prihvatilo posao u inozemstvu kad bi im se pružila prilika za boljom plaćom, dok bi 34 posto samo privremeno pristalo na tu opciju.

Glavni razlozi za zapošljavanje u inozemstvu za anketirane su veća zarada i mogućnost napredovanja. Dodatan motiv su raširena korupcija i nemogućnost pronalaska odgovarajućeg posla koji bi osiguravao pristojan život.

Rezultati su pokazali kako bi 60 posto ispitanika privremeno prihvatilo posao u inozemstvu za koji bi bili prekvalificirani, dok bi njih 26 posto trajno prihvatilo takve uvjete, a samo pet posto ispitanika ne bi na to pristalo.

Većina bi u Europsku uniju

Što se tiče zemalja u koje bi se ispitanici preselili radi posla, većina njih – 58 posto izabralo bi zemlje Europske unije, 20 posto izabralo bi SAD i Kanadu, a 16 posto sreću bi potražilo u Australiji.

Anketa je ukazala na podijeljena mišljenja o statusu stranih radnika u Hrvatskoj. Tako više od četvrtine ispitanika smatra kako su strani radnici bolje plaćeni, a isto toliko ih smatra da su radnici iz inozemstva u lošijem položaju u odnosu na domaće.

Podijeli

Odgovori

Top