Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Nikad nije rano, a ni kasno početi štedjeti za mirovinu

U Hrvatskoj mirovinski sustav leži na tri stupa od kojeg su prva dva obvezni mirovinski fondovi, dok se treći odnosi na dobrovoljni.

Bez obzira na to koliko godina imali, bilo da ste se tek dobili prvi posao, ili radite već neko vrijeme, nikad nije rano, ali ni kasno da krenete razmišljati o dodatnom obliku štednje za dane kada jednom odete u zasluženu mirovinu. Više je načina kako štedjeti, a jedan od njih je i kroz sustav dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, koji je ujedno i III. stup mirovinskog sustava u našoj zemlji.

U Hrvatskoj mirovinski sustav leži na tri stupa od kojeg su prva dva obvezni mirovinski fondovi, dok se treći odnosi na dobrovoljni.

Prvi stup temelji se na međugeneracijskoj solidarnosti gdje trenutno radno aktivni građani izdvajaju doprinose za mirovine današnjih umirovljenika. Iako se drugi i treći stup temelje na sustavu kapitalizirane osobne štednje, odnosno na iznosu koji bi se trebao investirati kako bi se u budućnosti ostvario određeni prihod, drugi stup je obvezan, dok je treći u potpunosti dobrovoljnog karaktera. Točnije, pojedinac može gledati na III. stup kao nadogradnju I. i II. stupa, odnosno kao na još jedan oblik štednje koju on sam inicira i kontrolira tijekom cijelog razdoblja trajanja štednje.  

Zašto štedjeti u III. stupu?

Štednja u III. stupu u potpunosti je dobrovoljna i ovisi o osobnoj odluci svakog pojedinca koji se odluči na ovakav oblik štednje. Prednost ove dodatne štednje za mirovinu je taj što možete sami izabrati visinu, trajanje i dinamiku štednje, a osim toga ostvarujete pravo na državna poticajna sredstva u iznosu od 15 posto ukupne godišnje uplate u fond do maksimalno 750 kuna. Osim toga, ne postoji zdravstveno stanje, kao ni gornja niti donja starosna granica koju bi član trebao zadovoljiti kako bi stekao pravo na štednju u nekom fondu. Dodatno se ni u jednoj fazi štednje niti prilikom isplate mirovina ne plaća porez. U slučaju da odlučite prestati s uplaćivanjem u fond ili da su vaše uplate iz nekog razloga neredovite, članstvo u dobrovoljnom mirovinskom fondu se ne prekida, već ušteđena sredstva na računu i dalje ostvaruju prinose.

Zasigurno ćete, odlučite li se na ovaj oblik štednje kako biste osigurali bezbrižne dane u mirovini, provjeriti koji su vam sve fondovi dostupni na tržištu. Svoje povjerenje ukazat ćete onom za koji smatrate da će najbolje ulagati vaša sredstva kako bi se ostvario prinos kojim će se u konačnici uvećati vrijednost vaše imovine. Jedan od dobrovoljnih mirovinskih fondova prisutnih na našem tržištu koji posjeduje dugogodišnje iskustvo upravljanja i ulaganja te je odličan primjer spoja sigurnosti, tradicije, znanja i iskustva u upravljanju mirovinskim fondovima je Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond. U ovaj fond možete se učlaniti čak i putem online zahtjeva i tako uštedjeti vrijeme koje biste inače utrošili odlaskom na jednu od fizičkih prodajnih lokacija.

Kako funkcioniraju isplate mirovina?

Nakon navršenih 55 godina života, čime ostvarujete pravo na isplatu ušteđenih sredstava u dobrovoljnom mirovinskom fondu, možete birati između nekoliko opcija isplate. Primjerice, ako ste stekli pravo na mirovinu iz Raiffeisen dobrovoljnih mirovinskih fondova, kao član može odabrati isplatu mirovine putem Raiffeisen društva za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (Društvo), Mirovinskog osiguravajućeg društva ili Društva za životno osiguranje koje ima dozvolu ili odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga.  

U slučaju da ste odabrali isplatu putem Društva, isto će biti učinjeno temeljem ugovora koje ste potpisali o isplati mirovine na razdoblje od pet do 15 godina kroz periodične isplate (mjesečne, kvartalne, polugodišnje i godišnje). Ta se sredstva isplaćuju u protuvrijednosti unaprijed određenog broja udjela prema cijeni udjela na dan isplate, što znači da se visina mirovine mijenja ovisno o vrijednosti obračunske jedinice.

Ako ste se pak odlučili na opciju isplate putem Mirovinskog osiguravajućeg društva ili Društva za životno osiguranje, tada će društvo koje upravlja Raiffeisen mirovinskim fondovima prenijeti sredstva s vašeg osobnog računa odabranom isplatitelju mirovine, čime prestaje vaše članstvo u fondu Društva. U ovom slučaju uvijek će vam se isplaćivati isti iznos mirovine s obzirom na to da je u mirovinu ukalkulirana zajamčena kamata i naknada mirovinskom osiguravajućem društvu.  

Pročitajte još:

Financije

Kada tradicionalni ulagački instrumenti, poput obveznica, štednje u bankama, te ulaganja u nekretnine, postanu nesigurni, građani, ali i svi ostali investitori posežu za investicijskim...

EU fondovi

Hrvatska će primiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije...

Financije

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.