Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Nikola Benvenuti: Vinoteka Vinistra novitet je ovogodišnje istarske izložbe vina

Svi koji nešto znače u vinskom svijetu ovog će vikenda biti na 26. Vinistri. Što ih sve očekuje doznali smo od Nikole Benvenutija, predsjednika Vinistre.

Svi koji nešto znače u vinskom svijetu ovog će vikenda biti na 26. Vinistri. Što ih sve očekuje doznali smo od Nikole Benvenutija, predsjednika Vinistre.

Vino s naglaskom na autohtone sorte malvaziju i teran i ove je godine u fokusu Vinistre. Ova najdugovječnija hrvatska vinska manifestacija više od četvrt stoljeća omiljeno je mjesto ljubitelja vina, ali i svih onih koji nešto znače u vinskom svijetu. I ove godine, od 10. do 12. travanja porečku dvoranu Žatika, uz domaće vinoljupce, posjetit će veliki broj stranih gostiju koji u svibnju borave u Poreču i Istri. Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre kaže kako istarska vinska izložba nije poznata  samo po vrhunskim vinima, nego i po pozitivnoj energiji i sjajnom druženju.

Koliko je izlagača na 26. Vinistri, jesu li ponovo oboreni rekordi?

Ovogodišnja Vinistra ima maksimalan broj izlagača koliko ih može primiti porečka dvorana Žatika. Na vanjskom i u unutarnjem dijelu izložbenog prostora izlaže 140 izlagača, od čega više od 80 vinara, a u popratnom programu organiziramo dvadesetak zanimljivih radionica i degustacija. I Svijet Malvazija, neslužbeno 11. svjetsko prvenstvo ove sorte, koje se tradicionalno organizira uoči Vinistre, ponovo je oborilo rekord. Ove su godine na ocjenjivanje u Poreč pristigle 272 malvazije iz pet zemalja – 206 uzoraka je iz Hrvatske, 44 iz Italije, 12 iz Slovenije i po pet iz Španjolske i Grčke. Svijet Malvazija središnji je događaj na trodnevnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića. Osim malvazije, od 16. do 18. travnja u hotelu Parentium, više od četrdeset enologa, sommeliera i vinskih stručnjaka ocjenjivalo je još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića, ukupno 544 uzorka.

Već je postala praksa da svake godine Vinistru posjeti svjetski poznato ime vinske scene. Tko dolazi ove godine?

Najveća zvijezda 26. Vinistre je Paula Bosch, prva sommelierka u Njemačkoj koja je radila u poznatim restoranima s Michelinovim zvjezdicama.  Njezin posjet 26. Vinistri potvrda su kvalitete i internacionalnog uspjeha istarskih vina. Njezinim dolaskom nastavlja se podrška našoj manifestaciji poznatih stručnjaka poput legendarnih vinskih kritičara Stevena Spurriera i Oza Clarkea s kojima smo se družili prošlih godina. Upravo za masterclass Paule Bosch Istarski vinski biseri vlada najveće zanimanje. U popratnom programu dvije će degustacije biti posvećene neotkrivenim potencijalima malvazije, odnosno istraživanju mogućih stilova ove sorte  – od zrele suhe malvazije do pjenušca i desertnog vina. Uz to, održat će se brojne radionice autohtonih i internacionalnih sorti među kojima su i degustacije poput Vrbničke žlahtine i Vin de Rosa, desertnog vina Vodnjanštine, ali i  istarskih delicija poput bakalara, pršuta, žlomprta, kobasica…

Koji je najveći novitet ovogodišnje izložbe?

Najveći  novitet 26. izložbe vina je Vinoteka Vinistra u kojoj će se moći besplatno degustirati sitni zalogaji uz malvazije i terane, ali i kupiti izložbena vina uz popust. Uz ulaznicu, koja stoji, 130 kuna posjetitelji će dobiti bon u vrijednosti 30 kuna koji će moći iskoristiti za kupnju vina koja im se na Vinistri najviše svide.

Tko su ovogodišnji šampioni po kategorijama?

Marijan Arman potvrdio je prošlogodišnju titulu i postao novi stari šampion. Malvazija istarska Gcru Marijana Armana najbolja je mlada malvazija,  a njegova Malvazija istarska rezerva iz 2015. najbolja zrela malvazija. Teran Valenta wines, najbolji je mladi teran, dok je Teran Barbarosa Vina Tomaz iz 2016. najbolji je zreli teran.  Da imamo vina iznimne kvalitete potvrđuje čak pet Velikih zlata za malvaziju, dva zlata u kategoriji ostalih vina, a prvi puta imamo tri terana s Velikom zlatnom medaljom. Podigli smo bodovni prag i postrožili kriterije, a nikad više velikih zlatnih medalja nismo imali


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.