Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Nismo svjesni potencijala strukovnih zanimanja

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo s dr.sc. Mirzom Šabićem,  predsjednikom Obrtničke komore Zagreb.

S obzirom na to da Hrvatska ima samo 3,88 milijuna stanovnika i sve manje radno aktivnog stanovništva, Hrvatska je u vrhu EU po uvozu stranih radnika s obzirom na broj stanovnika. Građevina, turizam, ugostiteljstvo – to su sektori koji u potpunosti ovise o stranim radnicima. Problem je, smatraju strukovne udruge, i u neskladu tržišta rada i obrazovanja.

Bliži se kraj nastavne godine, a time i donošenje važne odluke za tisuće osmaša diljem Hrvatske – koju srednju upisati. Tim povodom razgovarali smo s dr.sc. Mirzom Šabićem,  predsjednikom Obrtničke komore Zagreb.

Strukovne škole kreću s pripremama za upise. Kako motivirati osmaše, ali i njihove roditelje za upis u obrtnička zanimanja?

Djecu motiviramo preko osnovnih škola, informiranjem i edukacijom roditelja i staratelja koji u konačnici imaju najveći utjecaj na odabir škole.

Tiskamo 10.000 brošura o strukovnim školama grada Zagreba i Zagrebačke županije koje se podijele svim učenicima završnih razreda osnovnih škola. Snimali smo reklamu koja se vrti na HRT, radimo radijske emisije u kojoj gostuju ravnatelji srednjih strukovnih škola i učenici koji je pohađaju tu školu i govore o programu i mogućnostima koje škola pruža. Oglašavamo škole putem javnog gradskog prijevoza ZET i HŽ na kojima se nalaze plakati i privjesnice s QR kodom na kojem se nalaze sve informacije kao i na brošuri.

Koliko je srednjoškolski obrazovni sustav „osjetljiv“ odnosno responzivan na potrebe svijeta rada?

Puno bolje nego prije, ali ima mjesta za napredak.

Koliko su mikro, mala i srednja poduzeća spremna sudjelovati u stipendiranju, mentoriranju i obrazovanju učenika u obrtničkim zanimanjima?

Obrtnici su apsolutno spremni sudjelovati i, zbog manjka radne snage, svjesni su da treba ulagati u djelatnike. Stoga, obrtnici mentoriranju i primaju učenike na naukovanje tako da velika većina tih učenika i ostaje raditi nakon završene srednje škole.

Iskustva za sufinanciranje su različita, ali kako je regulativa drugačija, moguće je dobiti sufinanciranje za učenika od Ministarstva, onda ide sve bolje i bolje.

Jesu li učenici i roditelji svjesni potencijala u određenim zanimanjima?

Nažalost, nisu svjesni potencijala u strukovnim zanimanjima, zato je vrlo važno informirati učenike i njihove roditelje što sve strukovna zanimanja mogu pružiti. Sve više je potrebe u svim strukama tako da upisom u srednju strukovnu školu učenici postaju svoji ljudi po završetku školovanja.

Zato komuniciramo Upoznaj struku i živi od svojih ruku!

Napisao

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, desetak godina je radila u građevinskom i sektoru energetike. Danas je vlasnica i urednica četiri portala. Bavi se i društveno odgovornim poslovanjem te je članica udruge Mogu sve čiji je cilj promicanje i inkluzija osoba s invaliditetom u društvo.

Pročitajte još:

DOP

Kampanja je usmjerena na podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada od hrane u kućanstvima

Edukacija

Uspjeti na putu do vrha, možete saznati na još jednom u nizu zanimljivih predavanja, u organizaciji Hrvatskog Telekoma.

Turizam

Terme Sveti Martin ponovo dokazuju kako su lider razvoja turizma na sjeveru Hrvatske, što potvrđuje nova prestižna međunarodna nagrada, dodijeljena od strane organizacije ESPA...

Financije

Indeks digitalnih plaćanja pruža holistički pregled digitalizacije plaćanja potrošača u Hrvatskoj kroz tri dimenzije, tzv. podindeksa – infrastrukturu, upotrebu i znanje potrošača – sve...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.