Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Niti Olimpijada nije pomogla Velikoj Britaniji u ublažavanju krize

Usprkos očekivanjima, Olimpijske igre nisu Velikoj Britaniji donijele željeni dobitak i zaradu. Iako politički vrh najavljuje da će zemlja od Olimpijade tek profitirati u slijedećim godinama, stručnjaci u to sumnanju.

Usprkos očekivanjima, Olimpijske igre nisu Velikoj Britaniji donijele željeni dobitak i zaradu. Iako politički vrh najavljuje da će zemlja od Olimpijade tek profitirati u slijedećim godinama, stručnjaci u to sumnanju.

Stadioni u Londonu su tijekom Olimpijskih igara u pravilu bilu popunjeni do zadnjeg mjesta. Najčešći gosti su bili Britanci sami. Obzirom na veliki broj medalja koje je ovoga puta uspjela osvojiti olimpijska reprezentacija ove zemlje, moglo bi se reći da se njihova posjeta stadionima i investicija u ulaznice u svakom slučaju isplatila.

No, javlja DW, ako se malo bolje pogledaju brojke sveukupne zarade tijekom Igara, to se baš ne bi moglo reći i za britansku ekonomiju i turizam. Naprotiv. Iako se od ovih dana mnogo očekivalo, nade i optimistične prognoze se i nisu ispunile. Primjerice, voditeljica Turističkog saveza UK-Inbound Mary Rance kaže kako se već sada može reći da Olimpijske igre u London kao ni u cijelu Veliku Britaniju nisu dovele više posjetitelja iz inozemstva nego što je to i inače slučaj. „Čak bi se zapravo moglo reći da se broj posjetitelja tijekom Olimpijskih igara smanjio za jednu trećinu“, dodaje Rance.

Njezine tvrdnje mogle bi doista biti istinite. Naime, mediji već tjednima javljaju kako su hoteli, restorani, kazališta i barovi u Londonu poluprazni. Vlasnicima nije preostalo ništa drugo nego da čak smanje cijene kako bi privukli goste. “Primjerice, jedan dio turista koji London posjećuje u ovo doba godine ovoga puta uopće nisu došli. Većina je očito željela izbjeći gužve i unaprijed najavljene visoke cijene. Čak ni prodaja maskota, zastavica i pive nije bila onakva kakvu smo je očekivali”, kaže Mary Rance.

Loše gospodarske prognoze, slabi razvoj i mjere štednje

Britanski trgovački savez BRC, objavio je kako je u srpnju prodaja porasla za oko 0,1 posto. Početak Olimpijskih igara i očekivana zarada očito nisu uspjeli nadoknaditi minus kojeg britansko gospodarstvo bilježi uslijed pada potrošnje samih Britanaca. Mjere štednje, nezaposlenost i sveopća recesija osjećaju se itekako i u ovoj zemlji. Najveći i gotovo jedini veći plus u gospodarskom smislu zabilježen je jedino u građevinskom sektoru – naime, ovdje je britanska vlada uoči početka Olimpijade u izgradnju novih stadiona i željezničkih pruga investirala oko 11,8 milijardi eura odnosno oko 9,2 milijardi funta.

“U najboljem slučaju očekujemo mali dobitak od prodaje ulaznica i televizijskih prijenosa”, rekao je prošlog tjedna Spencer Dale, jedan od voditelja banke Bank of England. Gospodarski rast bi u Velikoj Britaniji trebao ove godine ostati ravan nuli, iako stručnjaci najavljuju povećanje bruto domaćeg proizvoda od oko 0,3 posto za treći kvartal ove godine. Britanskoj vladi drugim riječima ne preostaje ništa drugo nego nada da će investicije u Olimpijske igre barem dugoročno gledano ovoj zemlji donijeti željeni dobitak i zaradu. Premijer David Cameron, primjerice, drži kako će u slijedećih četiri godine Velika Britanija imati dobitak od oko 16,5 milijardi eura od čega bi čak šest milijardi u zemlju trebalo stići preko inozemnih investitora.

Međutim, Slavena Nazarova iz Credit Agricole Corporate and Investment Bank ove prognoze smatra pretjeranima. “Čak i ako se one ostvare, ovaj će novac doprinijeti tome da će gospodarski rast u Velikoj Britaniji u slijedeće četiri godine porasti za svega 0,2 posto. A to neće biti dovoljno da se umanje posljedice programa štednje i krize eura”, naglasila je Nazarova.

Olimpijada kao mogućnost za reklamu

Britanska vlada pokušala je Olimpijske igre iskoristiti takoreći i u reklamne svrhe. Susreti između premijera Camerona i ruskog predsjednika Putina na džudo borbama bili su jedan takav pokušaj. No, hoće li oni uroditi plodom odnosno hoće li britanski naftni koncern BP čije poslovanje u Rusiji već duže vrijeme ne teče kako bi trebalo na koncu od tih susreta profitirati – vrlo je upitno.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.