Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Njemačka i Francuska odolijevaju recesiji

Njemački statistički ured danas je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u drugom tromjesečju ove godine porastao 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje. U isto vrijeme francusko gospodarstvo je stagniralo, što je u skladu s procjenama ekonomista.

Njemački statistički ured danas je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u drugom tromjesečju ove godine porastao 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje. U isto vrijeme francusko gospodarstvo je stagniralo, što je u skladu s procjenama ekonomista.

Njemačko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo je blagi rast aktivnosti, dok je francusko stagniralo, što ukazuje da ta dva najveća europska gospodarstva odolijevaju recesiji, iako je većina europskih država podlegla dužničkoj krizi.

Njemački statistički ured danas je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u drugom tromjesečju ove godine porastao 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje, blago nadmašivši procjene analitičara. Ekonomisti u anketi Reutersa očekivali su da će njemački BDP porasti 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, BDP najvećeg europskog gospodarstva porastao je 0,5 posto.

„Izvoz je neznatno više rastao od uvoza. Nadalje, privatna i državna potrošnja bile su više nego u prethodnom tromjesečju. Pad investicija, posebice u opremu, na taj je način vjerojatno bio kompenziran“, stoji u priopćenju njemačkog statističkog ureda.

Francuska statistička agencija, pak, danas je objavila da je tamošnje gospodarstvo u drugom tromjesečju stagniralo, što je u skladu s procjenama ekonomista.

Međutim, to je treće tromjesečje zaredom da to drugo najveće europsko gospodarstvo stagnira, te se nalazi na rubu recesije s dvostrukim dnom.

Insee je još izvijestio da je potrošnja u drugom tromjesečju pala, dok je uvoz rastao više od izvoza.

U međuvremenu, francuska središnja banka procijenila je da bi u trećem tromjesečju francusko gospodarstvo moglo zabilježiti blagi pad od 0,1 posto.

Jutros su na europskim burzama terminski indeksi ojačali jer su investitore ohrabrile objave podataka o BDP-u dva najveća europska gospodarstva.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Financije

Upravo je pad BDP-a dva kvartala za redom uvriježeni kriterij prema kojemu se određuje je li neko gospodarstvo ušlo u recesiju pa je opravdano...

Financije

Petina ispitanika u Hrvatskoj ulaže ili je ulagala u kriptovalute, i to ponajprije kako bi ostvarili dugoročna ulaganja te brzu i laku zaradu

Financije

Neobični načini ulaganja, kao što je skupljanje igračaka, mogu generirati visoke povrate.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.