Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Njemački izvoz u 2011. premašio 1.000 milijardi eura

Njemački izvoz porastao je prošle godine za 11,4 posto, premašivši prvi puta brojku od 1.000 milijardi eura, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.

Njemački izvoz porastao je prošle godine za 11,4 posto, premašivši prvi puta brojku od 1.000 milijardi eura, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo i četvrto po veličini u svijetu, izvezla je prošle godine robe i usluga u vrijednosti 1.060 milijardi eura, objavio je savezni statistički ured.

Pritom je najsnažnije porastao njemački izvoz u zemlje izvan 27-člane Europske unije, skočivši za 13,6 posto, na 432,8 milijardi eura. Izvoz u druge zemlje EU-a porastao je za 9,9 posto, na 627,3 milijarde eura, od čega je 420,9 milijardi eura otpalo na eurozonu, što je 8,6-postotni rast u odnosu na 2010.

Uvoz je u 2011. porastao po još većoj stopi nego izvoz, poskočivši 13,2 posto, također na novi rekord od 902 milijarde eura, dodatno potvrđujući rast domaće potražnje. Time je premašio prethodni godišnji rekord od 805,8 milijardi eura, zabilježen 2008.

Ukupno je njemački vanjskotrgovinski višak u 2011. porastao na 158,1 milijardu eura, sa 154,9 milijardi u 2010.

Izvoz je već dugo uporište njemačke gospodarske snage, a odnedavno ga dopunjuje i jača domaća potražnja. Očekuje se da će u ovoj godini njegov rast usporiti zbog dužničkih problema u eurozoni.

Tako već podaci za prosinac pokazuju pad izvoza za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 85,1 milijardu eura, kada se prilagodi za sezonske i kalendarske čimbenike. Uvoz je također bio niži, za 3,8 posto, i iznosio je 72,1 milijardu eura.

Vlada je prognozirala da će izvoz u ovoj godini porasti samo dva posto, a gospodarski rast iznositi samo 0,7 posto. Prošle godine gospodarstvo je poraslo tri posto, pri čemu se procjenjuje da su u četvrtom tromjesečju gospodarske aktivnosti pale za do 0,3 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca. Novi podaci bit će objavljeni sljedećeg tjedna.

HINA

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Ljudski resursi

Riječ je o vještinama u poslovnim, tehnološkim i domeni vezanoj uz znanost o podacima.

Nekretnine

Razdoblje subvencioniranih stambenih kredita žele iskoristiti svi: kako kupci, tako i prodavatelji.

Lifestyle

Čini se da su rad od kuće, ali i nepovoljni ekonomski uvjeti imali utjecaja na stil odijevanja Hrvata.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.