Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Njemački izvoz značajno slabiji u sječnju – ekonomisti zabrinuti lošim brojkama

Njemačka ekonomija i dalje je pod pritiskom recesije. Najjače izvozno gospodarstvo Europe neugodno su iznenadili ekonomski podaci za sječanj. Njemački analitičari predviđali su minimalan rast izvoza za početak 2010 godine, u razini 0,5 posto. Čak ni ovako nisko postavljena letvica nije bila dovoljno niska – sječanj je njemačko gospodarstvo završilo s zabrinjavajućih minus 6,3 posto izvoza, podaci su statističkog ureda Njemačke, Destatisa.

Njemačka ekonomija i dalje je pod pritiskom recesije. Najjače izvozno gospodarstvo Europe neugodno su iznenadili ekonomski podaci za sječanj. Njemački analitičari predviđali su minimalan rast izvoza za početak 2010 godine, u razini 0,5 posto. Čak ni ovako nisko postavljena letvica nije bila dovoljno niska - sječanj je njemačko gospodarstvo završilo s zabrinjavajućih minus 6,3 posto izvoza, podaci su statističkog ureda Njemačke, Destatisa.

Time je prekinut četveromjesečni trend rasta izvoza, koji je u prosincu ubrzao na 3,4 posto, nakon rasta za 1,6 posto u studenom, te nanovo potpirio zabrinutost zbog sporog i nesigurnog oporavka „motora Europske unije.”

I dalje u plusu

Uvoz je u siječnju također pao, za 6,0 posto u odnosu na prosinac, pokazuju podaci statističkog ureda. Kao posljedica toga, trgovinski višak smanjio se na 8,0 milijardi eura, s 13,4 milijarde u prosincu.

Na godišnjoj razini njemački je izvoz u siječnju porastao 0,2 posto, dok je uvoz pao 1,4 posto. U prosincu je godišnja stopa rasta izvoza iznosila 3,7 posto dok je uvoz na godišnjoj razini zabilježio rast za 5,0 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

U utorak, 24. siječnja 2023. godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za sve zaposlenike tvrtke Knauf Insulation Novi Marof.

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Edukacija

Cilj okruglog stola je educiranje cjelokupne hrvatske poslovne zajednice o mogućnostima koje intelektualno vlasništvo nudi poduzećima temeljenim na znanju i inovacijama te u kreativnim...

Ekonomija

Donosimo vam pet jednostavnih biznis ideja koje bi vam mogle donijeti dodatnu zaradu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.