Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Njemačko gospodarstvo raslo za 0,5 posto, nema straha od recesije

Izvoz je uvećan 1,7 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je pao za 1,5 posto, dok je potrošnja Nijemaca porasla za 0,4 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju.

Izvoz je uvećan 1,7 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je pao za 1,5 posto, dok je potrošnja Nijemaca porasla za 0,4 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju.

Njemačko gospodarstvo u prvom je tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, poglavito zahvaljujući jačanju izvoza, pokazali su u četvrtak preliminarni podaci, potvrdivši da najveće gospodarstvo eurozone zasad i dalje uspješno odolijeva krizi.

Desezonirani preliminarni podaci tamošnjeg statističkog ureda u skladu su s prvim procjenama od 15. svibnja i otklonili su strahove od recesije izazvane padom gospodarstva u četvrtom tromjesečju prošle godine za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema preliminarnim podacima, gospodarstvo je u prvom tromjesečju poraslo za 1,7 posto, stoji nadalje u priopćenju Destatisa.

Rast aktivnosti proizlazi iz oporavka izvoza i osobne potrošnje. Izvoz je uvećan 1,7 posto u prvom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je pao za 1,5 posto, dok je potrošnja Nijemaca porasla za 0,4 posto, nakon pada za 0,2 posto u prethodnom tromjesečju.

Njemačko gospodarstvo nadjačalo je ostala gospodarstva svoga ranga, brzo se oporavivši od financijske krize koja je uzdrmala svijet 2008. i 2009. godine. Pad aktivnosti otad je zabilježila samo u zadnjem lanjskom tromjesečju, pod pritiskom dužničke krize u eurozoni i oslabljene domaće potrošnje.

“Dok je eurozona još uvijek u potrazi za rastom, Njemačka ga već ima”, kazao je Carsten Brzeski, ekonomist u banci ING u Bruxellesu.

Upozorava ipak da nije sve tako optimistično, posebno skrećući pozornost na pad zaliha, koji je srezao stopu rasta njemačkog bruto domaćeg proizvoda za 0,4 postotna boda.

“Pad zaliha jasan je znak upozorenja za rast u nadolazećim tromjesečjima, odražavajući slabljenje novih narudžbi”, dodao je.

Pokazatelji optimističnosti također svjedoče da situacija nije blistava. Prošlotjedni pokazatelji govore o snažnom padu povjerenja ulagača u svibnju, čime je prekinut niz snažnih pokazatelja iz gospodarstva jer političke neizvjesnosti očito uzimaju danak u povjerenju.

Očekuje se i da će najnoviji Ifo indeks poslovne klime, koji će biti objavljen tijekom dana, također pokazati pad i time okončati šestomjesečno razdoblje rasta.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

S obzirom na stalne ekonomske i društvene promjene u svijetu, budžeti za putovanja će u 2023. godini biti ključni.

Novosti

Rastuću krizu treba iskoristiti kao priliku! Složili su se oko toga govornici konferencije Poduzetnički mindset čije je četvrto izdanje, održano u zagrebačkoj Laubi, nosilo...

Financije

Upravo je pad BDP-a dva kvartala za redom uvriježeni kriterij prema kojemu se određuje je li neko gospodarstvo ušlo u recesiju pa je opravdano...

Financije

 GLAMI ispitivanje je otkrilo da unatoč tome što je više od pola ispitanika (72%) izjavilo da mali, ali uočljiv porast cijena odjeće i obuće, još...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.