Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Norveška tvrtka prijeti da će tužiti HBOR zbog odbijanja zahtijeva za kredit

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako nikada u javnost nije izašao sa stavom da treba ili ne napraviti promjenu u Upravi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), već da ima određenu rezervu prema radu Uprave te banke i da neke stvari u budućnosti u radu HBOR-a treba mijenjati.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je danas kako nikada u javnost nije izašao sa stavom da treba ili ne napraviti promjenu u Upravi Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), već da ima određenu rezervu prema radu Uprave te banke i da neke stvari u budućnosti u radu HBOR-a treba mijenjati.

Na pitanje sa kakvim stavom ide na ovotjednu sjednicu Nadzornog odbora (NO) HBOR-a s obzirom da su u javnost ‘puštene’ informacije o mogućnosti smjene u Upravi, Maras je kazao kako ni jedan ministar niti postavlja niti smjenjuje bilo koju upravu javnog poduzeća te kako on nikada u javnost nije izašao sa stavom da treba ili ne treba napraviti promjenu u Upravi HBOR-a.

“O tome odlučuje Vlada za sva javna poduzeća pa tako i za HBOR. Ono što sam ja rekao je da imam određenu rezervu prema radu Uprave HBOR-a”, kazao je Maras odgovarajući na pitanja novinara nakon predstavljanja Poduzetničkog impulsa 2013.

Naravno, to je tema koja se može raspravljati samo na NO, ali definitivno neke stvari u budućnosti u radu HBOR-a treba mijenjati, istaknuo je ministar.

Upitan da li je upoznat sa slučajem norveško-hrvatske suradnje u brodogradnji, budući norveška tvrtka CroNoMar, sa sjedištem u Šibeniku, prijeti da će tužiti HBOR zbog odbijanja zahtijeva za kredit za gradnju brodova za ribogojilišta u Norveškoj u šibenskom NCP-u i sugeriranja da nađu drugog partnera, Maras je odgovorio da je upoznat sa slučajem te da će pokušati stvari postaviti na ispravan način.

Kako je objavljeno u jednim dnevnim novinama, tvrtka CroNoMar tražila je od HBOR-a kredit kako bi financirala gradnju brodova u šibenskom brodogradilištu NCP, no zahtijev im je odbijen te im je savjetovano da pronađu drugog partnera jer je NCP Grupa u blokadi od 2011., da joj prijeti stečaj i da možda neće moći odraditi taj posao.

Maras je kazao kako je to sa šibenskim brodogradilištem, CroNoMar-om i norveškom Vladom izuzetno kvalitetna suradnja i žao mu je što nije prepoznata u HBOR-u s obzirom da se radi o izvoznom proizvodu i da je NCP preko CroNoMara izvezao desetak katamarana i još šest su ugovorili.

Norveška vlada investirala je u Hrvatsku 23 milijuna kuna da bi pokrenula inkubator koji vodi CroNoMar u Šibeniku na čemu smo zahvalni i zbog čega ću u travnju vjerovatno potpisati sporazum s predstavnicima norveške vlade oko daljnjeg razvoja poduzetništva i suradnje i nije mi drago kada se na taj način pristupa s tako ozbiljnom partneru, kazao je Maras.

Napominje i kako ne bi došlo do problema da je on prije bio uključen u komunikaciju te će pokušati stvari postaviti na ispravan način u interesu Hrvatske i hrvatskih poduzetnika.

“Pokažite mi danas u Hrvatskoj brodogradilište koje je izvezlo desetak brodova u zadnje dvije godine, doduše to nisu veliki brodovi, ali svaki od njih vrijedi sigurno preko milijun eura i tu treba dati svaku moguću podršku da se projekt ostvari”, navodi ministar.

Što se tiče sugestije koga da norveška tvrtka izabere za partnera Maras je napomenuo kako nije posao banke da sugerira koga i na koji način odabrati za posao.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.