Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Novi podrumi za još bolja vina

U mjestu Plešivica, na istoimenoj planini, više od 300 godina nalazi se i imanje obitelji Kurtalj.

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova loza u ovim krajevima datira još iz razdoblja prije nove ere, točnije iz doba Tračana. U mjestu Plešivica, na istoimenoj planini, više od 300 godina nalazi se i imanje obitelji Kurtalj. Njihova kuća predstavlja rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja te ima povijesnu i arhitektonsku vrijednost, a u obiteljskim podrumima čuva se tradicija dozrijevanja vina u starim hrastovim bačvama. Uz stare kamene podrume, plešivički vinogradar i vinar Drago Kurtalj gradi i nove podrume, a opremio je i kušaonicu koja može primiti 20-ak posjetitelja, sve s ciljem modernizacije i proširenja svog obiteljskog gospodarstva.

Kako Kurtalj kaže, njegova obitelj se vinarstvom i vinogradarstvom bavi – od pamtivijeka. Zahvaljujući odličnoj poziciji, kvaliteta vina iz godine u godinu sve je bolja, a Kurtalj ima 18 tisuća trsova iz kojih proizvodi rajnski rizling, graševinu, zeleni silvanac, sivi i crni pinot te portugizac.

Ipak, Kurtalj je možda najpoznatiji po pjenušcima ili, kako ih on naziva, „šampekima“ kojima se bavi posljednjih desetak godina. Za svoje pjenušce Kurtalj je posadio i poseban vinograd sa sortama crni pinot i chardonnay, a 2013. godine nastao je njegov Cuvée Prestige, pjenušac koji je čak 52 mjeseca proveo u podrumu na talogu te je krajem prošle godine prvi put otvoren i krenuo u pohod na hrvatsko tržište.

Tijekom proteklih petnaest godina Kurtalj je obnavljao i tehnološki unapređivao vinograde, a u sklopu programa ESIF Mali investicijski zajam od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) proljetos je dobio nešto više od 370 tisuća kuna koje će do studenog ove godine uložiti u rekonstrukciju i adaptaciju podruma.

Ovim sredstvima pokušavamo zaokružiti svoju poslovnu priču. Bavimo se proizvodnjom vina i pjenušaca, a naši podrumi u kojima vršimo preradu nisu u potpunosti izgrađeni za tu namjenu. Uz to, uredit ćemo jednu staru poljoprivrednu zgradu na imanju koju ćemo pretvoriti u ogledni podrum“, kaže Drago Kurtalj koji vjeruje da će mu dodijeljena sredstva pomoći u daljnjoj proizvodnji te osnažiti njegovu konkurentnost na tržištu jer će uz proizvodnju vina razvijati i turistički segment svog gospodarstva.

Maknut ćemo građevinske prepreke između prostorija u proizvodnom pogonu te ćemo proširiti skladišni prostor i time omogućiti korištenje strojeva prilikom manipulacije proizvoda što do sad nije bio slučaj. Ujedno ćemo zamijeniti zastarjele i neispravne elektro-instalacije, a ovim zahvatima planiramo povećati i energetsku učinkovitost objekta“, dodaje Kurtalj koji se na zajam HAMAG-BICRO-a odlučio jer je puno prihvatljiviji od kredita poslovnih banaka te, kako kaže, samim time potiče male gospodarstvenike na nova ulaganja i nove poslovne planove.

Nema sumnje da će buduća vina i pjenušci s ovog gospodarstva osvajati ljubitelje dobre kapljice. Jer kako i sam Kurtalj kaže – u vinarstvu i učenju nikad kraja. Mogućnosti za napredak ima puno pa je lako moguće da novi poslovni zamah zahvaljujući HAMAG-BICRO-u rezultira uskoro i nekim novim „šampekom“ iz vinarije Kurtalj, koji je jedan od #prvih25.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Lifestyle

Vi ste odgovorni za sebe i morate odlučiti kako ćete živjeti, jer ako nećete vi tada će to učiniti netko drugi za vas.

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Lifestyle

Uspješni ljudi znaju iskoristiti svoje vrijeme i ustaju rano. Ne zato što to rade svi uspješni ljudi, nego zato što je to mudro.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.