Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Novi programi obrazovanja za zelena zanimanja u energetici polaznicima osiguravaju bolju konkurentnost na tržištu rada

U organizaciji Učilišta Katedra, Pučkog otvorenog učilišta Algebra, Hrvatske udruge poslodavaca i Končara – elektronike i informatike d.d. održana je jučer završna konferencija pod nazivom „Zelena zanimanja – zanimanja budućnosti“. U sklopu konferencije predstavljeni su novi programi izobrazbe i kvalifikacijski okvir za zanimanja usmjerena na povećanje energetske učinkovitosti.

Ovaj projekt zelenih zanimanja je pokrenut na temelju analize Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koja je utvrdila značajan nedostatak zelenih kvalifikacija u energetici u RH, a projekt je financiran kroz bespovratna sredstva strukturnih i kohezijskog fonda EU. Zanimanja koja su u tom području obuhvaćena novim kvalifikacijskim okvirom, su nužna kako bi Hrvatska dostigla zacrtane EU ciljeve u energetskoj učinkovitosti. „Nacionalne smjernice za kontinuiranu izobrazbu građevinskih radnika u energetskoj učinkovitost“, također predlažu promicanje upisa za ova zanimanja, definirajući deficit od 43.700 radnika koje je potrebno osposobiti.

U sklopu ovog projekta uveli smo nove programe obrazovanja, koji sada uključuju tzv. zelena zanimanja. Kao nositelj projekta upustili smo se izmjene kvalifikacijskog okvira upravo vezanih uz spomenuta zelena zanimanja jer se prema analizi koju smo proveli s Ministarstvom graditeljstva pokazalo da baš na tom području postoji značajan prostor za napredak. Cilj je bio osigurati kvalitetu programa obrazovanja, podići stručnost predavača te privući polaznike kojima će ovakvi programi donijeti dodatnu konkurentnost na tržištu rada.“, naglasila je Ana Belin, ravnateljica Učilišta Katedra.

Sudionici konferencije imali su prilike saznati više o dostupnim programima izobrazbe kroz koje se mogu steći tzv. „zelena uvjerenja“, kojim se potvrđuje stjecanje potrebnih kvalifikacija vezanih uz programe energetske učinkovitosti. Novi kvalifikacijski okvir zelenih zanimanja obuhvatio je sljedeća zanimanja:

 • Stručnjak sustava za automatizaciju uz energetsku učinkovitost
 • Šest djelomičnih kvalifikacijskih programa za zanimanja:
  • Monter solarnih toplovodnih sustava
  • Monter fotonaponskih sustava
  • Monter sustava za automatizaciju uz energetsku učinkovitost
  • Stručnjak za upravljanje sustavima za poboljšavanje energetske učinkovitosti
  • Stručnjak sustava za automatizaciju uz energetsku učinkovitost
  • Stručnjak za pametne elektrodistribucijske mreže
 • Šest novih nastavnih programa:
  • Monter sustava za automatizaciju zgrade uz energetsku učinkovitost
  • Monter fotonaponskih sustava
  • Monter solarno toplovodnih sustava
  • Stručnjak za sustav automatizacije zgrade uz energetsku učinkovitost
  • Stručnjak za upravljanje sustavima za poboljšanje energetske učinkovitosti
  • Stručnjak za pametne elektrodistribucijske mreže
 • Uz pilotiranje novih programa obrazovanja za nezaposlene polaznike.

Vjerujem da će za polaznike ovih programa znanje koje steknu biti korisno na tržištu rada. Energetika sve veći fokus stavlja na obnovljive izvore energije, koji nose značajan rastu ovoj industriji zadnjih godina. Takvi pomaci na tržištu energetike donijeli su i pomake na slici zapošljivosti, i sve veće potražnje za zelenim zanimanjima s fokusom na obnovljive izvore energije. EU strategije sve više idu u tom smjeru, i zasigurno će se to područje nastaviti i dalje razvijati.“, zaključio je Mislav Balković, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Algebra, partner na ovom projektu.

Važno je napomenuti da u dijelu proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, za ovakva zanimanja sve je više relevantno tržište fotonaponskih sustava, koji posljednjih desetak godina ubrzano raste te će se prema procjenama Europskog udruženja fotonaponske industrije taj rast i nastaviti. Upravo zbog toga su unutar projekta razvijena dva standarda djelomičnih kvalifikacija u ovom području. Također, temeljem EU regulative i strateških smjernica vezanih uz izgradnju „inteligentne elektrodistribucijske infrastrukture“ (engl. smart grid), sve je veći naglasak na priključenje „zelenih“ proizvođača energije u komercijalnu distribucijsku mrežu. A sve je važnija tema stvaranja ušteda energije u privatnim, javnim i poslovnim objektima primjenom „pametne“ automatizacije (engl. smart home).

Na tržištu energetike postoji potreba za zelenim zanimanjima, no nažalost nema dovoljno kvalificiranog kadra, stoga je važno uvesti programe kojima će se u što kraćem roku premostiti jaz, koji ćemo vjerujem ovakvim poboljšanjima i novim programima obrazovanja brže osigurati na tržištu rada.“, istakao je Drago Cmuk, predstavnik poslovnog sektora i pomoćnik direktora poslovne jedinice ICT sustavi za poslovno područje novih programa u Končaru – elektronika i informatika d.d. te kao poslodavac zaključio kako energetika treba biti strateški i pametno promišljana te se unaprijed treba predvidjeti gdje se u energetici isplati ulagati. Energetika danas zahtjeva radna mjesta koja posjeduju duboko razumijevanje tehnologije, energetskih mogućnosti te koja barataju podacima. Nadamo se da će ovaj projekt promijeniti tu percepciju jer dolaze mladi ljudi koji će biti obrazovani, i koji posjeduju znanja te koji će dovesti pametne energetske projekte u Hrvatsku.

 

Više informacija o samom projektu je dostupno na stranici Učilišta Katedra za informacijsku i strukovnu izobrazbu http://katedra.hr/provedba-hrvatskog-kvalifikacijskog-okvira/.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.