Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Novi svjetski novac na vidiku – što je Bitcoin? [video]

U online svijetu postoji i online valuta – a njome možete kupovati fizičke stvari i usluge, ili svoj rad prodavati za digitalnu valutu. Tvorac je valute misteriozni Japanac Satoshi Nakamoto. Upoznajte Bitcoin, ideju svjetske valute kojoj ne trebaju banke i bankarske provizije…

U online svijetu postoji i online valuta - a njome možete kupovati fizičke stvari i usluge, ili svoj rad prodavati za digitalnu valutu. Tvorac je valute misteriozni Japanac Satoshi Nakamoto. Upoznajte Bitcoin, ideju svjetske valute kojoj ne trebaju banke i bankarske provizije...

Online transakcija novca (platnog sredstva) i nije neka novost. Radimo ih svaki dan, pa po čemu je Bitcon tako poseban?

Svijet bez banaka

Bitcon (skraćeno BTK) jest online P2P (person to person) valuta. Zamišljena je kao decentralizirana valuta bez institucije kao centralna banka koja bi upravljala količinom izdane valute ili njenom vrijednosti. Umjesto centralne institucije koja bi nadgledala proces, uzimala proviziju ili ostvarivala dobit na špekulativnim radnjama, razmjenu valute nadgleda open source software koji algoritmima osigurava broj “kovanica” i njihovo trošenje.

Ipak, špekulacije se javljaju i među korisnicima Bitcoina. U teoriji, svaka je valuta prava valuta ako netko želi svoj rad ili proizvod mijenjati za nju. A tu u igru ulaze špekulanti. S idejom da bi Bitcoin jednoga dana mogao posati općeprihvaćena valuta, kupuju Bitcoine i nadaju se zaradi na budućoj preporodaji.

Misteriozni tvorac

Bitcoin je osmislio Satoshi Nakamoto, povučeni anonimac čiji je rad obavijen velom tajne. Ne zna se njegova nacionalnost – samo je na jednom online postu ostavio poruku da “dolazi iz Japana”.  Ipak, na Bitcoinu nikada nije stavio nijedan post na japanskom jeziku. Ime Satoshi znači “mudrost” pa je možda izabrano kao poruka, prije nego stvarno ime programera. Njegov rad na Bitcoinu prestaje 201o. godine, kada na stranicama ostavlja jednostavu poruku “gone for good”. Nakon toga njegovi se postovi ne pojavljuju na službenim stranicama. Na internetu se ne može naći Nakamotova slika ili intervju s njim.

Bitcoin je i naziv open source softwerea koji podržava globalnu razmjenu valute.

Ovdje možete pogledati Bitcoinovu službenu stranicu.

Pitanja online

Postoji velik broj pitanja o svrsi, budućnosti i opasnostima koje Bitcoin donosi. Kao i svaki vizionarski globalni projekt, podijelio je mišljenja online populacije. Dok jedni Bitcoin gledaju kao izvjesnu zamjenu za “zastarjele tradicionalne valute”, drugi nalaze zamjere projektu koji nema “opipljive vrijednosti” koja stoji iza njega. Ovo su samo neka od zanimljivih pitanja koja se mogu naći u raspravama o Bitcoinu:

1) Bitcoin je kao i svaka druga online imaginarna valuta. Ništa novo.
– Bitcoin je decentraliziran i za razliku od bilo koje druge ne postoji centralno mjesto moći koje valutu može uzdrmati, ugasiti, ili joj umjetno dizati/spuštati vrijednost. To ju čini različitom od drugih online valuta.

2) Bitcoin nije prava valuta – njome se jednostavno ne može platiti sve što želite kupiti
– Točno. Bitcoin se može promijeniti u druge valute, pa se kupnja željenih dobara može ostvariti. Postoji sve veći broj roba i usluga (pretežno u SAD-u i Japanu) koje se mogu kupiti plaćanjem BTK-om ali gledajući globalno, radi se o zanemarivim postocima.

3) Bitcoin je umjetno napuhana valuta i prijeti joj efekt balona
– Vrijednost razmjene Bitcoina i “tradicionalnih valuta” značajno se mijenjala u dvije godine trgovanja Bitcoinom. Ako se ne stabilizira na nekoj granici, ta će primjedba biti najveći argument za neodrživost valute. U deset mjeseci vrijednost Bitcoina sa 0,01 eura narasla je na 1,3 eura. To za pravo daje kritičarima koji spomenute špekulante povezuju s rastom valute – a ne njeno “globalno prihvaćanje od širih masa”.

Online populacija sklona Bitcoinu (možda pomalo pretenciozno) na online valutu gleda kao na “jedini spas” čovječanstva. Iako za ovakav način plaćanja postoje realni prigovori – vrijeme za promišljanje alternativnih načina razmjene na globalnoj razini nikada nije bilo bolje. Svi znamo kako su posljednjih godina završavale “svjetski jake” tradicionalne valute pod naletima recesijskog ciklusa. Možda je Bitcoin (ili nešto slično njemu) doista budućnost svjetske trgovine.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.