Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Novosti u mirovinskom sustavu od 2014. godine

Novi zakon predviđa redoviti kontrolni pregled svake tri godine za invalidske mirovine.

Novi zakon predviđa redoviti kontrolni pregled svake tri godine za invalidske mirovine.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu početkom 2014. godine.

Najveće novosti novog zakona su povoljnije usklađivanje rasta mirovina na godišnjoj osnovi za sve umirovljenike osim onih koji mirovinu primaju prema posebnim propisima.

Njihova mirovina neće se moći usklađivati, odnosno neće rasti sve dok BDP tri tromjesečja zaredom ne naraste najmanje za 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani te ako deficit državnog proračuna padne ispod 3 posto. Novost je i uvođenje privremene invalidske mirovine za osiguranike koji uspješno završe proces rehabilitacije te mogu ponovno na tržište rada, a za vrijeme te privremene mirovine dobiva tu posebnu mirovinu.

Novi zakon predviđa redoviti kontrolni pregled svake tri godine za invalidske mirovine, a Mirando Mrsić izvijestio je danas da je takvom kontrolom već 29 invalidskih mirovina poništeno jer su bile stečene mimo zakona. Mrsić je rekao kako je sklopio dogovor s Hrvatskom poštom tako da će 180.000 umirovljenika koji mirovinu dobivaju putem pošte i dalje mirovinu dobivati na isti način, ali će novi umirovljenici koji u mirovinu odu nakon 1. siječnja 2014. mirovine primati isključivo putem računa u banci.

Mrsić je rekao da je cilj da udio mirovine u plaći idućih 20 godina nikako ne bude ispod 60 posto, a krajnji je cilj da se trajno zadrži između 60 i 70 posto prosječne plaće. Novinari su ga pitali kako ocjenjuje rad Vlade i njegovog ministarstva u protekle dvije godine te je li nešto mogao bolje učiniti. Mrsić je nabrojao niz problema koje je naslijedio od svojih prethodnika u vladi Jadranke Kosor, rekao je da se uvijek može bolje, ali je dio odgovornosti prebacio i na sindikate te ih pozvao da se vrate u Gospodarsko-socijalno vijeće.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.