Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Nužna je izrada Glavnog plana i strategije razvoja turizma

Veliki se potencijal nalazi u nautičkom i zdravstvenom turizmu koji treba što brže iskoristiti. U narednom razdoblju treba omogućiti što lakše poslovanje te stimulirati cjeloživotno učenje.

Veliki se potencijal nalazi u nautičkom i zdravstvenom turizmu koji treba što brže iskoristiti. U narednom razdoblju treba omogućiti što lakše poslovanje te stimulirati cjeloživotno učenje.

Na sjednici se raspravljalo o stanju na tržištima i ocjeni sezone 2012. Gordana Borojević iz Hrvatske turističke zajednice kazala je da će ova turistička sezona biti puna izazova te neće biti lako nadmašiti prošlu vrlo uspješnu turističku godinu. U jednom je dijelu zemalja EU došlo do zaoštravanja gospodarske situacije što ne pogoduje turističkoj industriji, a neke se receptivne zemlje poput Egipta i Tunisa nakon smirivanja političkih tenzija ponovno vraćaju na turističko tržište Mediterana. Kalendarski je raspored vjerskih blagdana nepovoljan, a pred nama su i dva velika sportska događaja odnosno Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini te Olimpijske igre u Londonu, što nam nikako ne ide u prilog.

Blagi optimizam

Ipak prema podacima Hrvatske turističke zajednice u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je 7,2 posto više turističkih dolazaka te 8,5 posto više noćenja, što budi blagi optimizam za narednu sezonu. Pojedina tržišta poput primjerice Njemačke, Velike Britanije i Poljske pokazuju povećano zanimanje, neka su tržišta po interesu na razini prošle godine a pojedina bilježe pad poput primjerice Francuske i Italije. Proračun je Hrvatske turističke zajednice smanjen u ovoj godini pa će biti smanjene promotivne aktivnosti, ali će stoga biti puno više fokusirane na pojedine tržišne segmente odnosno tržišne niše.

Vrlo je teško predvidjeti rezultate ove turističke sezone jer previše ovisimo o  vremenskim prilikama, složio se Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma. Nužno je napraviti zaokret u djelovanju te diverzifikacijom i višom kvalitetom usluga produljiti turističku sezonu. Veliki se potencijal nalazi u nautičkom i zdravstvenom turizmu koji treba što brže iskoristiti. U narednom razdoblju treba omogućiti što lakše poslovanje te stimulirati cjeloživotno učenje.

U raspravi je naglašeno da je na početku ove turističke sezone teško govoriti o njenoj ukupnoj uspješnosti, tim više što će vremenske prilike u velikoj mjeri utjecati na poslovne rezultate turističke industrije. Tržišna će borba sigurno biti žešća nego prošle godine te stoga moramo biti produktivniji i konkurentniji u odnosu na prošlu sezonu. Potrebno je u što većoj mjeri iskoristiti velike potencijale skandinavskih zemalja, posebice u pogledu nautičkog turizma. Naglašeno je da je nužno ukloniti brojne administrativne prepreke koje otežavaju poslovanje.

Za sada su dostupni i kumulativni podaci za turizam za razdoblje od siječnja do veljače 2012. godine Državnog zavoda za statistiku RH. U Republici Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do veljače 2012. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u svim komercijalnim smještajnim objektima ostvareno 1,3 posto manje dolazaka i 4,4 posto više noćenja turista. Turisti su ostvarili 595.005 noćenja, od čega su 52,4 posto ostvarili domaći, a 47,6 posto strani turisti. U razdoblju od siječnja do veljače 2012. godine u odnosu na isto razdoblje 2011. broj noćenja domaćih turista veći je za 3,6 posto, a broj noćenja stranih turista veći je za 5,3 posto. U strukturi noćenja stranih turista najviše su noćenja ostvarili turisti iz Italije (15,2 posto), Slovenije (11,8 posto), Austrije (10,1 posto), Bosne i Hercegovine (9,4 posto), Njemačke (7,9 posto) te Srbije (3,9 posto), što je ukupno 58,3 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 41,7 posto.

Konkretna potpora

O izradi Glavnog plana i strategije razvoja turizma RH govorio je dr. sc. Siniša Horak, voditelj projekta iz Instituta za turizam. U samostalnoj Hrvatskoj do sada su izrađene dvije strategije razvoja turizma koje se nisu koristile u praksi, što s ovom koja je u izradi neće biti slučaj. Strategija će biti gotova do rujna, a planira se da je usvoje Vlada RH i Hrvatski sabor. U njoj su utvrđene odgovornosti, zadaci provedbe te rokovi izvršenja. Turizam zaslužuje drugačiji tretman jer je prenaglašena deklarativna podrška uz nedovoljnu konkretnu potporu. Trendovi koji će utjecati na turističku industriju u budućnosti su: pojava novih turista koji su aktivni, a putovanje im je emotivna potreba, rast moći kupaca, izrazita segmentacija tržišta, rast važnosti osobne sigurnosti, brendiranje i umrežavanje, smještaj nove generacije (kapaciteti koji su uklopljeni u okoliš), novi oblici upravljanja destinacijom, zeleni/odgovorni koncept, te razvoj ICT tehnologije i društvenih mreža. Dr. sc. Siniša Horak naglasio je da je pravna regulativa neprikladna jer je previše zakona koji su često teško primjenjivi. Situacija je u prostornom planiranju loša i to treba mijenjati. Ujedno je previše ograničenja za investitore, što blokira investicijski ciklus a poteškoće stvaraju prevelika fiskalna i parafiskalna davanja.

Također, o razvojnom scenariju hrvatskog turizma, Dr. sc. Siniša Horak rekao je kako je nužno reći NE scenariju tzv. industrijskog turizma,  bitno se orijentirati na manje, obiteljske smještajne kapacitete-tradicijskog izričaja, ne graditi „umjetna“ naselja te umjetno urbanizirati prostor, nove investicije je potrebno usmjeravati u „brownfield“ projekte, otoke i druge osjetljive prostore maksimalno štiti od agresivne gradnje stanovništva i investitora, dopustiti tek nekoliko većih razvojno-investicijskih integriranih rezort projekata, oduprijeti se pritiscima za „apartmanizacijom“ obale, optimizirati sezonu te brže razvijati turizam na kontinentu.

Direktorica Sektora za turizam HGK, Leila Krešić-Jurić kazala je da je to bila dugo očekivana sjednica tog vijeća koja je, s ciljem analiziranja stanja na tržištima i početka sezone, okupila sve najvažnije strukovne udruge. Osim toga, nadodala je kako se Dani turizma održavaju 18. I 19. listopada i kako će biti niz radionica od kojih treba naglasiti radionice o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji gdje će biti gost predavač koji će uputiti sve nazočne u promjene koje donesi Europska unija, kao i prilike za domaće tržište. Ministarstvo turizma je za kraj dodalo kako će nastojati završiti radove oko turističkih zemljišta, izvršiti korekciju zakona i posvetiti pažnju obrazovanju.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.