Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Objavljen koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama Ugovor za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je 5. prosinca preuzela zagrebačku Zračnu luku.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama Ugovor za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je 5. prosinca preuzela zagrebačku Zračnu luku.

U opsežnom ugovoru, na 210 stranica, detaljno su pobrojane obveze koncesionara i davatelja koncesije te utvrđena koncesijska naknada, u razdoblju od 30 godina, koliko traje koncesija.

Riječ je o izmjeni broj dva Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske (RH) i Međunarodne zračne luke Zagrebu od 2. prosinca ove godine.

Ugovor o koncesiji izvorno je potpisan 11. travnja prošle godine između društva ZAIC i RH, prenesen 28. rujna 2012. sa ZAIC-a na društvo Međunarodna zračna luka Zagreb, izmjenjen je 30. srpnja 2013. te se dodatno mijenja 2. prosinca ove godine.

Koncesionar je prema ugovoru dužan za tri godine izgraditi novi putnički terminal pa bi Zagreb novu zračnu luku trebao imati oko Božića 2016. godine.

Krajem prošlog tjedna iz tvrtke-koncesionara izvijestili su da je financijska konstrukcija za koncesiju nad zagrebačkom Zračnom lukom zatvorena potpisima ugovora o financiranju s bankama i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, a ukupna investicija u taj projekt iznosi 331 milijun eura.

Ugovore s bankama i Ministarstvom potpisale su sve tvrtke uključene u konzorcij ZAIC, koji ima stopostotni udjel u tvrtci Međunarodna zračna luka Zagreb, i kojeg čine francuske tvrtke Aéroports de Paris Management (tvrtka-kćer u potpunom vlasništvu tvrtke Aéroports de Paris) i Bouygues Bâtiment International (tvrtka-kćer u vlasništvu Bouygues Construction), turski TAV Airports, hrvatski Viadukt te fond Marguerite (EU) i IFC (dio grupacije Svjetske banke).

Potpisivanjem tih ugovora MZLZ je postala i službeni upravitelj ZLZ-a za razdoblje od idućih 30 godina, u što je uključen putnički terminal tijekom i nakon izgradnje, teretni terminal, parkiralište i ostala infrastruktura koja će se razviti.

Investicija od ukupnih 331 milijun eura dijeli se na 243 milijuna eura za dizajn i izgradnju novog putničkog terminala te na 88 milijuna eura rezerviranih za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal ZLZ-a trebao bi biti dovršen za tri godine, imat će površinu od 65 tisuća metara četvornih, godišnje će moći primiti oko 5 milijuna putnika ili oko 3 milijuna više nego sada, navode iz MZLZ-a.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.