Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Objavljen koncesijski ugovor za Zračnu luku Zagreb

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama Ugovor za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je 5. prosinca preuzela zagrebačku Zračnu luku.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je na svojim internetskim stranicama Ugovor za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske i tvrtke Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je 5. prosinca preuzela zagrebačku Zračnu luku.

U opsežnom ugovoru, na 210 stranica, detaljno su pobrojane obveze koncesionara i davatelja koncesije te utvrđena koncesijska naknada, u razdoblju od 30 godina, koliko traje koncesija.

Riječ je o izmjeni broj dva Ugovora o koncesiji za izgradnju i upravljanje Zračnom lukom Zagreb između Republike Hrvatske (RH) i Međunarodne zračne luke Zagrebu od 2. prosinca ove godine.

Ugovor o koncesiji izvorno je potpisan 11. travnja prošle godine između društva ZAIC i RH, prenesen 28. rujna 2012. sa ZAIC-a na društvo Međunarodna zračna luka Zagreb, izmjenjen je 30. srpnja 2013. te se dodatno mijenja 2. prosinca ove godine.

Koncesionar je prema ugovoru dužan za tri godine izgraditi novi putnički terminal pa bi Zagreb novu zračnu luku trebao imati oko Božića 2016. godine.

Krajem prošlog tjedna iz tvrtke-koncesionara izvijestili su da je financijska konstrukcija za koncesiju nad zagrebačkom Zračnom lukom zatvorena potpisima ugovora o financiranju s bankama i Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, a ukupna investicija u taj projekt iznosi 331 milijun eura.

Ugovore s bankama i Ministarstvom potpisale su sve tvrtke uključene u konzorcij ZAIC, koji ima stopostotni udjel u tvrtci Međunarodna zračna luka Zagreb, i kojeg čine francuske tvrtke Aéroports de Paris Management (tvrtka-kćer u potpunom vlasništvu tvrtke Aéroports de Paris) i Bouygues Bâtiment International (tvrtka-kćer u vlasništvu Bouygues Construction), turski TAV Airports, hrvatski Viadukt te fond Marguerite (EU) i IFC (dio grupacije Svjetske banke).

Potpisivanjem tih ugovora MZLZ je postala i službeni upravitelj ZLZ-a za razdoblje od idućih 30 godina, u što je uključen putnički terminal tijekom i nakon izgradnje, teretni terminal, parkiralište i ostala infrastruktura koja će se razviti.

Investicija od ukupnih 331 milijun eura dijeli se na 243 milijuna eura za dizajn i izgradnju novog putničkog terminala te na 88 milijuna eura rezerviranih za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal ZLZ-a trebao bi biti dovršen za tri godine, imat će površinu od 65 tisuća metara četvornih, godišnje će moći primiti oko 5 milijuna putnika ili oko 3 milijuna više nego sada, navode iz MZLZ-a.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Selidbom na novu lokaciju Poliklinika Aviva, koja godišnje pruža usluge za preko 60.000 pacijenata, postaje najveća i najmodernija te tehnički najopremljenija privatna poliklinika na...

Edukacija

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske, održana je svečana dodjela knjiga japanske zaklade za razvoj društva – The Nippon Foundation...

Poduzeća

Najsnažniji hrvatski brand - Zvijezda majoneza - neizostavan je dodatak brojnim jelima, a otkad se počela industrijski proizvoditi 1959. godine u tadašnjoj Tvornici ulja...

Industrija

Prema Strategiji EU za tekstil i odjeću u idućih deset godina tvrtke će morati uložiti resurse u primjenu novih tehnologija s naglaskom na digitalizaciju,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.