Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Oblak će trebati koristiti poduzeća, ali i institucije poput onih u školstvu i zdravstvu

Cloud, odnosno oblak, važan je čimbenik u ostvarenju digitalnih ciljeva Europe navedenih u Digitalnom kompasu 2030. jer omogućuje veću pristupačnost, pouzdanost i sigurnost podataka i usluga.

Digitalne tehnologije neizostavan su dio današnjeg poslovanja, a protekle dvije godine obilježene pandemijom pokazale su koliko je visok stupanj digitalizacije važan. Kako bi se ubrzala digitalna transformacija Europska unija slijedi smjernice Digitalnog kompasa, programa koji sadrži viziju i puteve do uspješne digitalizacije Europe do 2030. godine kroz četiri glavna cilja. Jedan od tih ciljeva je digitalna transformacija poslovnog sektora na način da 75 posto tvrtki u EU koristi računarstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju, a više od 90 posto malih i srednjih poduzeća dosegne osnovnu razinu digitalnog intenziteta.

Cloud, odnosno oblak, važan je čimbenik u ostvarenju digitalnih ciljeva Europe navedenih u Digitalnom kompasu 2030. jer omogućuje veću pristupačnost, pouzdanost i sigurnost podataka i usluga. Prioritet je omogućiti da svatko ima pristup javnim uslugama na internetu u kvalitetnom digitalnom okruženju koje osigurava učinkovite i personalizirane usluge te zaštitu podataka. To znači da će oblak trebati koristiti poduzeća, ali i institucije poput onih u školstvu i zdravstvu. Primjerice, povjerljivi osobni podaci poput zdravstvenih kartona moraju biti u potpunosti zaštićeni, što je moguće postići kroz odgovarajuće sustave zaštite u cloudu, a istovremeno će ih moći koristiti različite zdravstvene institucije, što će ubrzati proces primanja zdravstvene pomoći i podići njegovu kvalitetu.

Što se tiče privatnog sektora, Digitalni kompas predviđa kako će uspjeh tvrtki ovisiti o tome imaju li najsuvremenije računalne kapacitete jer nove mogućnosti često mogu biti ostvarive samo kroz nove sustave. Oni koji će ranije početi koristiti usluge poput računarstva u oblaku postat će konkurentniji na tržištu, gdje treba uzeti u obzir konkurenciju cijelog europskog tržišta zbog ulaska u eurozonu. Kako bi bili spremni na te izazove važno je da poduzetnici imaju adekvatnu podršku za svoje ICT sustave, software i hardware, kako bi se mogli posvetiti svojoj osnovnoj djelatnosti. Transformacija poduzeća ovisit će o njihovoj sposobnosti brzog i sveobuhvatnog usvajanja novih digitalnih tehnologija, osobito u industrijskim i uslužnim ekosustavima koji trenutačno zaostaju. U Digitalnom kompasu naglašava se kako će mala i srednja poduzeća imati središnju ulogu u digitalnoj tranziciji, ne samo zato što čine većinu poduzeća u EU, već zato što su i ključan izvor inovacija na tržištu. Iz tog razloga, postavljen je čvrst zajednički okvir upravljanja za praćenje napretka i rješavanje nedostataka te višedržavne projekte u kojima se udružuju ulaganja iz država članica EU-a i privatnog sektora.

Ipak, statistike pokazuju kako velike tvrtke zasad bolje prihvaćaju korištenje novih tehnologija. Primjerice, Cloud koristi 60 posto tvrtki u Europskoj uniji, dok je kod malih i srednjih poduzeća postotak nešto viši od 30 posto. Konkretno govoreći, takve se usluge trenutno najviše koriste na sjeveru Europe – u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Nizozemskoj, koje su na preko 60 posto prihvaćenosti, dok u Hrvatskoj cloud koristi nešto više od 30 posto tvrtki.

Europska komisija ističe kako je sudjelovanje i zalaganje javnosti i svih dionika ključ uspješne digitalne transformacije, a podizanje stupnja digitalizacije omogućit će poduzetnicima inovacije, osnivanje i širenje poduzeća bez obzira na to gdje žive te otvaranje novih radnih mjesta, tržišta i ulaganja širom Europe i svijeta.

Krešimir Jurić je direktor prodaje u Setcoru, hrvatskoj ICT tvrtki koja pruža telekomunikacijske i Cloud usluge.

Pročitajte još:

Edukacija

Koristeći podatke s LinkedIna i Burning Glass Institutea, Microsoft je analizirao oglase za poslove da detektira šest poslova za kojima postoji najveća potražnja.

Edukacija

U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, održalo se 14. izdanje konferencije digitalne medicine FUTURE IS NOW.

Edukacija

Konferencija FUTURE IS NOW održava se na godišnjoj razini u Zagrebu, Pragu, Bratislavi, Budimpešti i Beogradu. Prošlogodišnju konferenciju u Zagrebu pratilo je preko više...

Poduzeća

Partneri tako u bilo kojem trenutku mogu provjeriti katalog veledrogerije, trenutačno aktivne akcije, napraviti povrat proizvoda ili naručiti neku od usluga koje nudi Oktal...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.