Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Oblak će trebati koristiti poduzeća, ali i institucije poput onih u školstvu i zdravstvu

Cloud, odnosno oblak, važan je čimbenik u ostvarenju digitalnih ciljeva Europe navedenih u Digitalnom kompasu 2030. jer omogućuje veću pristupačnost, pouzdanost i sigurnost podataka i usluga.

Digitalne tehnologije neizostavan su dio današnjeg poslovanja, a protekle dvije godine obilježene pandemijom pokazale su koliko je visok stupanj digitalizacije važan. Kako bi se ubrzala digitalna transformacija Europska unija slijedi smjernice Digitalnog kompasa, programa koji sadrži viziju i puteve do uspješne digitalizacije Europe do 2030. godine kroz četiri glavna cilja. Jedan od tih ciljeva je digitalna transformacija poslovnog sektora na način da 75 posto tvrtki u EU koristi računarstvo u oblaku i umjetnu inteligenciju, a više od 90 posto malih i srednjih poduzeća dosegne osnovnu razinu digitalnog intenziteta.

Cloud, odnosno oblak, važan je čimbenik u ostvarenju digitalnih ciljeva Europe navedenih u Digitalnom kompasu 2030. jer omogućuje veću pristupačnost, pouzdanost i sigurnost podataka i usluga. Prioritet je omogućiti da svatko ima pristup javnim uslugama na internetu u kvalitetnom digitalnom okruženju koje osigurava učinkovite i personalizirane usluge te zaštitu podataka. To znači da će oblak trebati koristiti poduzeća, ali i institucije poput onih u školstvu i zdravstvu. Primjerice, povjerljivi osobni podaci poput zdravstvenih kartona moraju biti u potpunosti zaštićeni, što je moguće postići kroz odgovarajuće sustave zaštite u cloudu, a istovremeno će ih moći koristiti različite zdravstvene institucije, što će ubrzati proces primanja zdravstvene pomoći i podići njegovu kvalitetu.

Što se tiče privatnog sektora, Digitalni kompas predviđa kako će uspjeh tvrtki ovisiti o tome imaju li najsuvremenije računalne kapacitete jer nove mogućnosti često mogu biti ostvarive samo kroz nove sustave. Oni koji će ranije početi koristiti usluge poput računarstva u oblaku postat će konkurentniji na tržištu, gdje treba uzeti u obzir konkurenciju cijelog europskog tržišta zbog ulaska u eurozonu. Kako bi bili spremni na te izazove važno je da poduzetnici imaju adekvatnu podršku za svoje ICT sustave, software i hardware, kako bi se mogli posvetiti svojoj osnovnoj djelatnosti. Transformacija poduzeća ovisit će o njihovoj sposobnosti brzog i sveobuhvatnog usvajanja novih digitalnih tehnologija, osobito u industrijskim i uslužnim ekosustavima koji trenutačno zaostaju. U Digitalnom kompasu naglašava se kako će mala i srednja poduzeća imati središnju ulogu u digitalnoj tranziciji, ne samo zato što čine većinu poduzeća u EU, već zato što su i ključan izvor inovacija na tržištu. Iz tog razloga, postavljen je čvrst zajednički okvir upravljanja za praćenje napretka i rješavanje nedostataka te višedržavne projekte u kojima se udružuju ulaganja iz država članica EU-a i privatnog sektora.

Ipak, statistike pokazuju kako velike tvrtke zasad bolje prihvaćaju korištenje novih tehnologija. Primjerice, Cloud koristi 60 posto tvrtki u Europskoj uniji, dok je kod malih i srednjih poduzeća postotak nešto viši od 30 posto. Konkretno govoreći, takve se usluge trenutno najviše koriste na sjeveru Europe – u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Nizozemskoj, koje su na preko 60 posto prihvaćenosti, dok u Hrvatskoj cloud koristi nešto više od 30 posto tvrtki.

Europska komisija ističe kako je sudjelovanje i zalaganje javnosti i svih dionika ključ uspješne digitalne transformacije, a podizanje stupnja digitalizacije omogućit će poduzetnicima inovacije, osnivanje i širenje poduzeća bez obzira na to gdje žive te otvaranje novih radnih mjesta, tržišta i ulaganja širom Europe i svijeta.

Krešimir Jurić je direktor prodaje u Setcoru, hrvatskoj ICT tvrtki koja pruža telekomunikacijske i Cloud usluge.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.