Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Obrtnici će od 2015. plaćati PDV za izdani, a ne naplaćeni račun

S prvim danom sljedeće godine morat će obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li rad naplatili, što ih, s obzirom na krizu, stavlja u tešku situaciju.

S prvim danom sljedeće godine morat će obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li rad naplatili, što ih, s obzirom na krizu, stavlja u tešku situaciju.

Obrtnici će od iduće godine PDV plaćati za svaki izdani račun, a ne više nakon što naplate obavljeni posao ili uslugu. Ta izmjena u načinu plaćanja PDV-a za obrtnike trebala je stupiti na snagu još s prvim danom ove godine, ali je u konačnici odlučeno kako će 2014. biti prijelazno razdoblje u kojem se obrtnici trebaju pripremiti za novi način plaćanja obveza.

No, prijelazno razdobljese bliži kraju, a ministarstvo financija u javnu raspravu je pustilo teze za izmjene zakona o PDV koji se dodatno usklađuje s EU regulativom. A to, među ostalim, znači da porezni obveznici koji su mogli obračun PDV-a obaviti na temelju primljene ili naplaćene naknade za isporučena dobra i obavljene radove, više neće imati tu mogućnost. S prvim danom 2015. godine bit će obavezni obračunavati PDV prema obavljenim isporukama, neovisno o tome jesu li svoj rad naplatili.

Resorno ministarstvo, međutim, uviđa da bi zbog teške gospodarske situacije promjene u načinu obračuna PDV-a mogle obrtnicima donijeti probleme. Stoga će im se za poslove koje ugovore i isporuče do kraja ove godine omogućiti plaćanje PDV-a u obračunskom razdoblju kada naplate PDV. To znači da će obrtnik koji posao obavi, pred kraj godine, obavezu PDV-a obračunati u idućoj godini, odnosno kada mu obavljeni posao bude plaćen.

Ukida se obveza godišnje prijave poreza

Obveznici PDV-a, od iduće godine više neće imati obavezu godišnje prijave tog poreza čime će se smanjiti administrativne obveze kao i troškovi poslovanja kako poreznih obveznika tako i Porezne uprave. Uvodi se i oslobađanje od plaćanja PDV-a a za usluge i za dobra koja se ne otpremaju iz Hrvatske, osim za prijevozna sredstva i nekretnine. To se prvenstveno odnosi na diplomatska i konzularna predstavništva kao i predstavništva međunarodnih organizacija.

“U suprotnom bi porezni obveznik koji PDV plaća prema primljenim (naplaćenim) naknadama pri prijelazu na obračun prema obavljenim isporukama morao iskazati obvez u PDV-a za sve isporuke dobara i usluga koje nisu naplaćene do dana prijelaza, što bi moglo ozbiljno ugroziti njegovo poslovanje“, navodi se u iskazu procjene učinaka propisa za nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuna zakona o porezu na dodanu vrijednost. No, od siječnja iduće godine PDV će biti obvezni obračunavati čim izdaju račun.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih.

DOP

Proizvodnja boca s novim neodvojivim zatvaračima krenula je u svibnju i obuhvaća sve Coca-Coline robne marke bezalkoholnih pića i vode na hrvatskome tržištu.

Lifestyle

Burnout sindrom može biti dugotrajan proces koji se manifestira na različite načine.

Poduzeća

Ars Futura, tvrtka Nikole Jakića i Ivana Božića, u svojih je 10 godina poslovanja rasla, razvijala se i postepeno osvajala svijet.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.