Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Obrtnici više neće jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta [VIDEO]

Lako bi bili izjednačeni sa drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze plan je da se odgovornost propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti.

Lako bi bili izjednačeni sa drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze plan je da se odgovornost propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti.

Novi zakon o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen početkom jeseni, odnosno krajem rujna ili početkom listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je izvijestio da je za program “Poduzetnički impuls” stiglo gotovo 11 tisuća prijava, a isplate sredstava počet će idući tjedan.

Po novom zakonu obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta, a kako bi bili izjednačeni sa drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze plan je da se odgovornost propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti.

[infopunkt 4719 7]

Predviđa se i uvođenje instituta prijenosa obrta za života obrtnika, umjesto samo nakon njegove smrti, a planira se i privremeno ukinuti plaćanje izdavanja obrtnice čime će se dodatno rasteretiti obrtnici te im se omogućiti jednostavnije i povoljnije pokretanje poslovanja.

Maras je istaknuo i pozitivne trendove u obrtništvu – u lipnju je otvoreno 4.400 obrta, broj zaposlenih u obrtu također je u laganom porastu, a u prvih pet mjeseci ove godine otvoreno je 6.300 novih radnih mjesta u obrtima, što je 30 posto više nego u istom razdoblju lani.

Naveo je kako je u pripremi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, a poticajne mjere odnose se na poticaje za mikro-poduzetnike, porezne poticaje, poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta povezanih s investicijskim projektom, poticajne mjere za radno-intenzivne investicijske projekte itd.

Najavio je i kako će do kraja godine biti izrađena strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. – 2020. koja će poslužiti kao podloga za programiranje instrumenata namijenjenih poduzetnicima financiranim iz EU fondova u očekivanom iznosu od oko 100 milijuna eura godišnje u razdoblju od 2014. do 2020., a uskoro će biti raspisan i arhitektonski natječaj za Regionalni centar za poduzetničko učenje koji će se graditi u Zagrebu, predviđene vrijednosti 30 milijuna eura, a koji će se financirati iz Strukturnih fondova.

Također, bit će raspisan još jedan natječaj za bespovratna sredstva iz IPA programa sa dodatnih 4 milijuna eura za 2012.-2013. namijenjenih poduzetnicima za jačanje konkurentnosti.

Osvrnuvši se na prvih šest mjeseci rada Maras je rekao kako je u ovom trenutku hrvatsko poduzetništvo konkurentnije nego na početku godine, i to zahvaljujući donesenim mjerama kao što su smanjenje stope zdravstvenog doprinosa za 2 posto, smanjenjem parafiskalnih nameta, ukidanje doprinosa na plaće za novozaposlene u razdoblju od dvije godine itd.

Ukupno rasterećenje veće je od tri milijarde kuna.

Podsjetio da je za program Ministarstva poduzetništva i obrta “Poduzetnički impuls” stiglo gotovo 11 tisuća prijava, strožiji su kriteriji nego ranijih godina, ali i veći iznosi pojedinačnih potpora, a radi bolje kontrole isplata potpora ide u dva dijela (60 i 40 posto), a ukoliko se sredstva potroše nenamjenski, obvezan je povrat poticaja. Isplate sredstava počet će idući tjedan.

[infopunkt 4719 5]

Rekao je i kako je njegovo ministarstvo najbolje među ministarstvima što se tiče iskorištenosti sredstava iz EU programa i projekata.

Od ukupno raspoloživih IPA sredstava u nadležnosti ministarstva u iznosu od 23,25 milijuna eura raspisano je natječaja za 23 milijun eura, potpisano je sedam ugovora u iznosu od 16,6 milijuna eura, a isplaćeno je 7,37 milijuna eura.

Raspisani natječaj za grant shemu za poduzetnike u vrijednosti 4,4 milijuna eura pobudio je veli interes te se prijavilo oko 1.000 zainteresiranih, što je najviše ikad zabilježeno u provedbi EU fondova, rečeno je.

[infopunkt 4719 9]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.