Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Obustavlja se isplata stimulacija menadžerima javnih poduzeća

Menadžerima u javnim poduzećima ove se godine neće isplatiti stimulativni dio plaće za 2013. godinu, neovisno o tome koliko je uspješno to poduzeće poslovalo u prošloj godini, odlučeno je na sjednici Vlade održanoj u utorak, 24. lipnja.

Menadžerima u javnim poduzećima ove se godine neće isplatiti stimulativni dio plaće za 2013. godinu, neovisno o tome koliko je uspješno to poduzeće poslovalo u prošloj godini, odlučeno je na sjednici Vlade održanoj u utorak, 24. lipnja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić pojasnio je da se takva odluka donosi zbog “vremena u kojima živimo”, iako su u 2013. godini javna poduzeća uglavnom poslovala bolje nego u 2012.

Naime, kazao je, kod 15 društava je prošle godine utvrđeno da su izašli iz negativne zone, odnosno gubitka koji je 2012. ukupno iznosio 800 milijuna kuna, te su u 2013. ušli u zonu neto dobiti u iznosu od oko 1,2 milijarde kuna.

To pokazuje, istaknuo je, da se u javnim poduzećima ipak nešto kreće, ona se restrukturiraju i poboljšava se njihova efikasnost. No, zbog vremena u kojima živimo, Vlada donosi odluku da im se u 2014. godini obustavi isplata stimulativnih naknada za 2013. godinu, rekao je Grčić.

Istodobno, Vlada je odlučila da se menadžerima u onim poduzećima u kojima je država vlasnik, ali nisu strateške tvrtke tj. uspješno posluju na otvorenom tržištu, omogući određeno povećanje plaće.

Njihove plaće ograničene su na 3,2 prosječne hrvatske plaće, a ovom se odlukom omogućuje da predsjednik uprave takve tvrtke dobije povišicu do 30 posto, a članovi uprave do 10 posto. To je, kaže Grčić, više simbolična nagrada, ako se uzmu u obzir plaće u konkurentskim tvrtkama u kojima država nije vlasnik ili činjenica da u tim tvrtkama i neki zaposlenici imaju veće plaće od menadžmenta.

No, takvo je povećanje plaća moguće uz niz uvjeta, primjerice da ta tvrtka nema javnih ovlasti, da prihod ne ostvaruje samo iz državnog proračuna, da se ne koristi državnim potporama, nije u postupku stečaja niti predstečajne nagodbe, uredno podmiruje svoje obveze prema Ministarstvu financija i sl. Također, da bi menadžent ipak dobio povišicu, takva tvrtka u godini na koju se povećanje plaće odnosi mora ostvariti bolji poslovni rezultat nego prethodne godine, rekao je Grčić.

Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Poduzeća

Cjelokupni vizualni korporativni identitet međunarodnog Erste Groupa, uključujući i Erste banku u Hrvatskoj, u siječnju 2023. temeljito je moderniziran i prilagođen budućnosti.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Ekonomija

Stanje internetske trgovine u modnom sektoru potrebno je promatrati u kontekstu cjelokupne geopolitičke situacije koja je utjecala na sve industrije i različite poslovne aspekte.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.