Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Obveze poduzetnika rastu sporije od njihovih potraživanja

Tako su obveze koje su hrvatski poduzetnici imali prema svojim dobavljačima u prvih devet mjeseci 2012. godine povećane u odnosu na isto razdoblje godine prije za 3,2 posto, dok su istodobno njihova potraživanja od kupaca porasla za 5,2 posto

Tako su obveze koje su hrvatski poduzetnici imali prema svojim dobavljačima u prvih devet mjeseci 2012. godine povećane u odnosu na isto razdoblje godine prije za 3,2 posto, dok su istodobno njihova potraživanja od kupaca porasla za 5,2 posto

Hrvatski su poduzetnici na kraju rujna prošle godine svojim dobavljačima dugovali 136,3 milijarde kuna, dok su istodobno od svojih kupaca potraživali 140 milijardi kuna, pokazuju podaci Financijske agencije (Fina).

Iz Fine pritom napominju kako su obveze poduzetnika prema njihovim dobavljačima rasle sporije nego potraživanja koja poduzetnici imaju prema svojim kupcima.

Tako su obveze koje su hrvatski poduzetnici imali prema svojim dobavljačima u prvih devet mjeseci 2012. godine povećane u odnosu na isto razdoblje godine prije za 3,2 posto, dok su istodobno njihova potraživanja od kupaca porasla za 5,2 posto.

Poduzetnici su na kraju rujna prošle godine svojim dobavljačima dugovali 136,3 milijarde kuna, što je za 3,7 milijardi kuna manje od ukupnog iznosa njihovih potraživanja od kupaca, koja su na kraju rujna bila na razini od 140 milijardi kuna.

Finina analiza obveza i potraživanja poduzetnika s obzirom na njihovu djelatnost pak pokazuje da je najveća razlika između obveza i potraživanja u području trgovine, što je, kažu iz Fine, razumljivo s obzirom na karakter trgovinskog poslovanja.

Na kraju rujna prošle godine obveze prema dobavljačima poduzetnika trgovinske djelatnosti iznosile su gotovo 51,6 milijardi kuna i bile su za 11,8 milijardi kuna veće od potraživanja od kupaca (39,8 milijardi kuna).

Isto je i kod poduzetnika iz djelatnosti građevinarstva, čije su obveze prema dobavljačima, u iznosu od 16,3 milijarde kuna, bile dvije milijarde kuna veće od 14,2 milijarde kuna vrijednih potraživanja od kupaca.

Kod poduzetnika iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane obveze prema dobavljačima iznosile su pak krajem rujna 3,1 milijardu kuna i bile za 800 milijuna kuna veće od potraživanja od kupaca.

U prerađivačkoj industriji, koja ima vrlo značajnu ulogu u strukturi hrvatskog gospodarstva, istodobno su potraživanja od kupaca značajno premašivala obveze prema dobavljačima.

Naime, poduzetnici iz prerađivačke industrije svojim su dobavljačima na kraju rujna prošle godine dugovali ukupno 29,4 milijarde kuna, dok su njihova potraživanja od kupaca bila 7,4 milijarde kuna viša, odnosno iznosila su 36,8 milijardi kuna.

Osjetnija razlika bilježi se i kod financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, gdje su obveze prema dobavljačima krajem rujna bile na razini od gotovo 3,9 milijarde kuna, dok su potraživanja od kupaca iznosila gotovo 9,6 milijardi kuna.

Riječ je o podacima koje je Financijska agencija obradila iz tromjesečnih statističkih izvještaja poduzetnika za prvih devet mjeseci 2012. godine.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.