Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Očekivano je šest, a provedeno čak devet pilot projekata za testiranje i promicanje modela pametnog turizma Mediterana

Pilot projekti dio su procesa validacije novog poslovnog modela i kao takvi usmjereni su na testiranje i promicanje samog Poslovnog modela SMART turizma.

Zahvaljujući SMARTMED projektu, projektu osmišljenom kroz program teritorijalne suradnje Europske unije – Interreg Mediteran, zemlje Mediterana razvile su Poslovni model SMART turizma koji je ove godine testiran kroz devet pilot projekata.

Pilot projekti dio su procesa validacije novog poslovnog modela i kao takvi usmjereni su na testiranje i promicanje samog Poslovnog modela SMART turizma. Svrha pilot projekta je davanje povratnih informacija projektnim partnerima i zainteresiranim dionicima o izvedivosti i relevantnosti koncepta Poslovnog modela.

Iako se prema obrascu za prijavu očekivalo šest pilot projekata, uspješno je isplanirano i provedeno čak devet pilot projekata. Iz toga se očituje veliki interes partnera SMARTMED projekta kao i potencijal za uspješnu implementaciju Poslovnog modela.

Kao što je već poznato, održivost, uključivost i suradnja, ljudski potencijali te primjena inovacija i digitalnih tehnologija glavni su stupovi oko kojih se razvijao poslovni model pametnog turizma, a postavljena su i četiri glavna razvojna cilja, održivi turizam, uključiv turizam bliži građanima, cjelogodišnji konkurentan turizam baziran na stručnosti te turizam koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Isto tako pilot projekti prate smjer glavnih tema sve s ciljem ostvarivanja razvojnih ciljeva u pozicioniranju Mediterana kao pametne, održive te atraktivne turističke destinacije. 

Sedam zemalja partnera radi na provedbi pilot projekata

Partneri SMARTMED projekta, točnije njih sedam vješto je planiralo i potom provelo ukupno devet pilot projekta. Redom su to partneri iz Agencije za gospodarski i društveni razvoj Àrea Metropolitana de Barcelona, Regionalno ministarstvo turizma, sporta, trgovine, poljoprivrede i kulturne baštine autonomne regije Aosta Valley, Ministarstvo turizma Helenske Republike, Odjel za turizam, gospodarstvo kulture i valorizaciju teritorija iz regije Puglia, Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona, Turismo de Portugal te Sveučilište na Primorskom iz Slovenije.

U sklopu prvog pilot projekta osmišljen je sustav pametnih turističkih podataka za gradsko područje Barcelone. Partneri iz Agencije za gospodarski i društveni razvoj Àrea Metropolitana de Barcelona radili su na sustavu koji će omogućiti prikupljanje i analizu podataka iz turističkog sektora u stvarnom vremenu, a implementirat će ga

36 općina gradskog područja Barcelone. Uz pomoć sustava pratit će se ponašanje turista što u konačnici doprinosi razvoju područja Barcelone i kreiranju prilagođenih politika i proizvoda usmjerenih na promjenjivu potražnju.

U Italiji, Regionalno ministarstvo turizma autonomne regije Aosta Valley provodilo je drugi pilot projekt koji za cilj ima stvaranje Centra za razvoj pametnog turizma regije (Smart Tourism Hub). Centar bi imao dvostruku funkciju – prikupljanje i analiza podataka vezanih uz turističku industriju, s jedne strane, te dijeljenje i širenje rezultata s turističkim dionicima i stručnjacima s druge strane. Konačno, zahvaljujući Centru (Hubu) regionalna turistička ponuda bila bi unaprijeđena, a razvijanje turističke destinacije kroz održive oblike turizma olakšano.

Na analizu podataka usmjeren je i treći pilot projekt kojeg provodi Ministarstvo turizma Helenske Republike „Greek Application of Big Data Analytics in Smart Tourism (GRAB DAST)“. U sklopu pilot projekta pokrenut će se mikro stranica povezana s glavnom web stranicom Ministarstva kako bi svi se postojeći statistički podaci (dolasci, noćenja, podaci o zračnom prometu, putnim troškovima, zapošljavanju u turizmu itd.) prikazali digitalno. Podaci će se koristiti za kreiranje učinkovite strategije turizma i upravljanje njime.

Pilot projekti doprinose svim razvojnim ciljevima, dok su prva tri posebno usredotočena na razvijanje turizma koji integrira tehnologiju i potiče inovacije. Uz pomoć provedenih projekta zemlje Mediterana su korak bliže ostvarivanju svojih ciljeva te uspostavljanju pametnog turizma.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Više informacija o projektu možete naći na Internet stranici https://smartmed.interreg-med.eu/

Pročitajte još:

Turizam

Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

Turizam

Ovime je Sv. Katarina postala prva hrvatska zdravstvena institucija koju je JCI akreditirao i utvrdio da radi sukladno najizvrsnijim svjetskim zdravstvenim standardima, kako u pružanju zdravstvene...

Turizam

Ulazak u termalne centre moguće je jednostavno osigurati na njihovoj web stranici.       

Turizam

WRC Croatia Rally prošle je godine hrvatskom turizmu donio preko 105 milijuna eura, uz više od 310 tisuća gledatelja koji su pratili brzinske ispite...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.