Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Od 1. siječnja 2013. Direct 4 you nasljeđuje Germanwings

Kako javljaju njemački mediji, Lufthansa planira ugasiti svoje “jeftine” prijevoznike – Germanwings i Eurowings, a isplative domaće i europske letove povjeriti novoj tvrtki, Direct 4 you.

Kako javljaju njemački mediji, Lufthansa planira ugasiti svoje "jeftine" prijevoznike - Germanwings i Eurowings, a isplative domaće i europske letove povjeriti novoj tvrtki, Direct 4 you.

Obično dobro informirani tabloid Bild objavljuje detalje korjenite reforme poslovanja Lufthanse. Zbog gubitaka Germanwingsa koji je uzrokovao da i čitav koncern Lufthanse prošle godine objavi gubitak, planira se već 1. siječnja 2013. iz ukupne flote izdvojiti 80 do 90 zrakoplova u novu tvrtku, Direct 4 you i njoj povjeriti većinu letova unutar Njemačke.

U tu tvrtku bi se trebao integrirati Germanwings, a od 2015. i Eurowings kako bi od prvog dana te godine ta nova tvrtka preuzela direktne letove izvan glavnih zračnih čvorišta Lufthanse, dakle Frankfurta i Münchena. Sjedišta nove tvrtke bi trebali biti Köln i Berlin, a smisao je zapravo oprostiti se od najmanje 3.000 radnih mjesta gdje bi zaposlenici ili prihvatili mjesto u novoj tvrtki – u pravilu lošije plaćeno, ili bi morali otići jer njihova tvrtka više neće postojati. Niti ime nove tvrtke nije nepoznato: oznaka prepoznavanja Germanwingsa kod Svjetske udruge zračnih prijevoznika IATA je već “4U”. Bild tvrdi kako uprava Lufthanse još nije prihvatila ovaj plan sanacije, ali kako je to “samo pitanje vremena.”

Nijekanje koje to baš i nije

Ipak, na upit drugih novinara je predstavnik Lufthanse bio mnogo neodređeniji: da, u upravi Lufthanse postoje takve brojke, ali je riječ samo o predstudiji, o prvoj analizi poslovanja koncerna iz ljeta 2011. O svemu tome se još raspravlja i Lufthansa želi svakako dobro razmisliti prije nego što ugasi brand Germanwings koji je već stekao ime i popularnost u čitavoj Europi. Ali ipak, predstavnik Lufthanse nije želio niti glasno i jasno reći da je napis u tabloidu – izmišljotina.

Jer predsjednik uprave Lufthanse Chistoph Franz je već najavio kako se Germanwings držao “na labavoj uzdi” i kako planira njegovo integriranje u Lufthansu. Obzirom na trend u zračnom prijevozu, zapravo bi bilo točnije govoriti o obratnoj namjeri: domaći i europski promet Lufthanse integrirati u Germanwings, ali onda pod drugim imenom. Jer po broju putnika, Lufthansa je i dalje najveći europski zračni prijevoznik (100,6 milijuna putnika), ali prošle godine je na drugom mjestu već bio najveći “jeftini” europski prijevoznik Ryanair (72,1 milijuna) koji je time imao više putnika i od Air France-KLM (71,3 milijuna). I na četvrtom mjestu je opet “jeftini” Easyjet (54,5 milijuna) ispred British Airways/Iberia (51,7 milijuna).

Nema više povratka na staro

Utoliko bi bilo poslovno samoubojstvo za Lufthansu kada bi u zračnom prijevozu putnika željela okrenuti kotač razvoja unazad i od putnika u Europi opet tražila cijenu “redovnih” karata. Tim više što, osobito od krize, više nije rijetkost niti u “jeftinim” prijevoznicima naći direktore koji odlaze na službeni put. Lufthansa je zapravo već počela pretvarati se u “jeftinog” prijevoznika: na nekim kratkim linijama je već maknula sjedala prvog razreda iz tih zrakoplova.

Njemački zračni prijevoznik u svakom slučaju ima mnogo posla pred sobom: doduše, poslovanje u prekooceanskim letovima i zračni prijevoz robe i dalje ide veoma dobro, ali i tu se već nadvijaju mračni oblaci. U prekooceanskim letovima je konkurencija sve žešća – prije se tamo vodila bitka među europskim i američkim prijevoznicima, ali sve ozbiljniji konkurenti Lufthanse postaju i na primjer Emirates iz Dubaia ili Etihad iz Abu Dabija. Kod robnog prijevoza Lufthansa već ima sve većih problema sa noćnim letovima zbog žalbi stanovništva oko aerodroma, tako da je praktično već došla do granica svog razvoja. Sve u svemu, niti za Lufthansu više nema unosnih područja kojima će moći plaćati gubitke u domaćem i Europskom prometu.

Povrh svih tih nevolja, razmjerno novom predsjedniku uprave Lufthanse Franzu je i dugogodišnji financijski direktor koncerna, Stephan Gemkow najavio svoj skori odlazak, a za ovu reformu se Lufthansa mora pripremiti i na tešku bitku sa zaposlenima i sindikatima. Nicoley Baublies, šef sindikata pratioca letova Ufo za njemačko izdanje Financial Timesa ne krije svoje mišljenje o trenutnom stanju: “Ja u Lufthansi ne vidim ništa osim kakofonije i kaosa.” O planovima reforme čak niti on ne želi reći ništa jer “mi uopće ne možemo raspoznati, kamo će krenuti Lufthansa.”

DW


Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

Kod vođenja prodajnih razgovora dobro obučen prodavač ne prelazi odmah na stvar tj. ne počinje prodavati odmah jer zna da je za uspješnu prodaju...

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.