Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Računovodstvo i financije

Od 1. siječnja mijenja se minimalna osnovica za obračun plaće direktora

Prema odredbama Zakona o doprinosima, od 1. siječnja 2022. mijenja se minimalna plaća direktora (zaposlenog člana uprave).

Uredbom Vlade Republike Hrvatske minimalna neto plaća za 2022. iznosit će 3750 kuna, što je povećanje za 350 kuna odnosno za 10,3 posto u odnosu na minimalnu neto plaću za 2021. koja iznosi 3400 kuna.

Minimalna bruto plaća za 2022. iznosi 4687,50 kuna

Navedena minimalna svota bruto plaće odnosi se na puno radno vrijeme radnika, dok se najniža plaća za nepuno radno vrijeme utvrđuje razmjerno minimalnoj plaći za puno radno vrijeme i satima rada na koje je radnik prijavljen.

U iznos minimalne plaće ne ubrajaju se povećanja plaće s osnove prekovremenog rada, noćnog rada i rada nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi, niti dodatak za otežane uvjete rada.

Poslodavac je obvezan sa zaposlenikom ugovoriti plaću do visine minimalne plaće u bruto iznosu. Ako to ne učini, riskira novčanu kaznu u iznosu od 60 do 100 tisuća kuna. Ugovaranjem bruto iznosa trebale bi se onemogućiti zloporabe vezane uz ugovaranje plaće u neto iznosu.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, udio radnika koji primaju minimalnu plaću u prosincu 2020. iznosio je 4,22 posto (nešto manje od 46.000 radnika), dok je prosječan udio primatelja minimalne plaće u prvom kvartalu 2021. iznosio 4,73 posto (nešto više od 52.000 radnika). Također, prema dostupnim podacima Državnog inspektorata – inspekcije rada, i dalje je značajan udio pokrenutih prekršajnih postupaka koji se odnose na neisplatu zakonom propisane minimalne plaće radnicima.

Nova minimalna plaća obračunava se za siječanj, a uobičajeno će se isplaćivati u veljači.

Minimalna satnica za studente

S uredbom o minimalnoj plaći za 2022. usklađena je i minimalna satnica za studente koji tijekom školovanja rade preko student-servisa. Od 1. siječnja studentska satnica s 26,56 kuna raste na 29,30 kuna.

Minimalna plaća direktora

Prema odredbama Zakona o doprinosima, od 1. siječnja 2022. mijenja se minimalna plaća direktora (zaposlenog člana uprave). Mjesečna osnovica za obračun doprinosa za rad u punom radnom vremenu ne može biti niža od umnoška svote prosječne plaće i koeficijenta 0,65.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za razdoblje siječanj – kolovoz 2021. iznosila je 9537 kuna, što znači da osnovica za obračun doprinosa za rad direktora u punom radnom vremenu ne može biti niža od 6199,05 kuna mjesečno.

To je povećanje od 3,88 posto, odnosno za 231,40 kuna u odnosu na 2021. godinu, kada je minimalna plaća direktora iznosila 5967,65 kuna.

Neto iznos ovisi o poreznim olakšicama te mjestu stanovanja zaposlenog člana uprave. Novi izračun minimalne plaće direktora primjenjuje se za plaća za siječanj, koja se uobičajeno isplaćuje u veljači.

Direktor nije obavezan isplaćivati sebi neto plaću, ali je obavezan plaćati doprinose i poreze. No, preporučuje se isplata neto plaće.

Minimalni mjesečni trošak doprinosa i poreza (bez prireza) za 2022. iznosit će 2451,50 kuna – 1022,84 kuna za zdravstveno osiguranje, 929,86 kuna za prvi stup mirovinskog osiguranja, 309,95 kuna za drugi mirovinski stup te 191,85 kuna poreza. Tome treba pridodati prirez.

Za Zagreb odgovarajući prirez (po stopi od 18 posto) iznosi 34,53 kune, dok za stopu prireza od 10 posto, na primjer, treba pridodati 19,19 kuna.

U slučaju da na godišnjoj razini nisu plaćeni propisani doprinosi, Porezna uprava će istekom godine donijeti Rješenje po kojem će se isti obračunati (na veću osnovicu) te će biti obavezan u roku 15 dana uplatiti doprinose prema novom rješenju, ali ne na teret društva, već iz vlastitih sredstava.

Izvor tockanai.hr


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.