Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Od 2013. PDV morate platiti u roku 45 dana

Zakonom o financijskom poslovanju pokušat će se poslodavce i menadžere primorati da nakon što upadnu u poteškoće, najkasnije nakon blokade računa u trajanju od 60 dana, pokušaju sklopiti nagodbu s vjerovnicima. Ne uspiju li u tome u roku od 90 dana ići će se u stečaj bez mogućnosti preustroja.

Zakonom o financijskom poslovanju pokušat će se poslodavce i menadžere primorati da nakon što upadnu u poteškoće, najkasnije nakon blokade računa u trajanju od 60 dana, pokušaju sklopiti nagodbu s vjerovnicima. Ne uspiju li u tome u roku od 90 dana ići će se u stečaj bez mogućnosti preustroja.

Ministar financija Slavko Linić najavio je danas kako će idući tjedan Vlada u Sabor uputiti prijedlog zakona o financijskom poslovanju, a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić najavio je kako bi u roku mjesec dana u Saboru trebao biti i prijedlog novog zakona o poticanju investicija.

Idući tjedan Vlada će u Sabor uputiti prijedlog zakon o financijskom poslovanju kojim će se rok plaćanja ograničiti na 60 dana, a od početka iduće godine rok za plaćanje PDV-a trebao bi biti povećan sa 30 na 45 dana, najavio je Linić na 16. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u okviru kojeg je održana i tribina “Pitajte Vladu”.

Na toj se tribini glavnina pitanja poduzetnika odnosila na mogućnosti prijeboja poreza s poticajima, reprogram poreznih dugova, financiranje projekata iz fondova EU-a i sporost birokracije.

Linić je, najavljujući zakon o financijskom poslovanju, kazao i kako će se njime poslodavce i menadžere pokušati primorati da nakon što upadnu u poteškoće, najkasnije nakon blokade računa u trajanju od 60 dana, pokušaju sklopiti nagodbu s vjerovnicima. Ako u tom pokušaju nagodbe ne uspiju u roku od 90 dana, ići će se u stečaj bez mogućnosti preustroja, objasnio je.

Na pitanje poduzetnika zbog čega još nije donesen novi zakon o poticanju investicija, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić kazao je kako se kasni zbog nekoordiniranosti resornih ministarstava i da će u roku od mjesec dana prijedlog zakona biti u Saboru.

Na inzistiranje voditelja tribine da kaže kada će krenuti prve velike investicije, odgovorio je kako će male investicije krenuti vrlo brzo, a velike krajem godine. “Svi poduzetnici znaju da za investicije treba vremena, a za medijski dječji vrtić, ja nemam živaca”, rekao je Čačić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić upozorio je da se sve manje tvrtki javlja na natječaje njegovog ministarstva. Smatra da je to znak njihove iscrpljenosti i straha od mogućnosti neizvršavanja obveza.

Dvodnevno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje organizira Ministarstvo poduzetništva i obrta, okupilo je oko 500 sudionika, koji će danas i sutra uz ostalo raspravljati o potpornim programima za poduzetnike te njihovoj pripremi za ulazak Hrvatske u EU, mogućnostima financiranja projekata i drugim temama.

Napisao

Pročitajte još:

Marketing i prodaja

D&AD, skraćeno za Design and Art Direction, britanska je organizacija osnovana 1962. godine s ciljem promocije izvrsnosti u dizajnu i oglašavanju.

Poduzeća

Coface je globalni lider u kreditnom osiguranju i upravljanju rizicima posljednjih 75 godina.

Ekonomija

QNAP TS-1655 je moćno 2,5GbE hibridno rješenje za pohranu koje pruža centraliziranu pohranu i upravljanje za tvrtke gotovo svih veličina.

Poduzeća

Tvrtka Lagermax Logistics Croatia jučer je svečanootvorila novoizgrađeno logističko skladište u mjestu Luka pored Zaprešića, a velikom proslavom obilježeno je i 25 godina rada...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.