Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Od skeptika do investitora – Warren Buffett uložio pola milijarde dolara u zlato

Warren Buffett jedan je od najpoznatijih svjetskih investitora čije se osobno bogatstvo procjenjuje na oko 72 milijarde dolara, a dionice njegove kompanije Berkshire Hathaway jedne su od najtrgovanijih na američkom tržištu dionica.

Warren Buffett jedan je od najpoznatijih svjetskih investitora čije se osobno bogatstvo procjenjuje na oko 72 milijarde dolara, a dionice njegove kompanije Berkshire Hathaway jedne su od najtrgovanijih na američkom tržištu dionica. Njegove savjete prati veliki broj entuzijasta na tržištu kapitala, pa se svaki njegov potez na dioničkom tržištu budno prati i analizira.

Nedavni potez Warrena Buffetta privukao je veliku pozornost, ne samo investitora, već i šire javnosti. Naime, Buffett se odlučio za zanimljiv potez – ulaganje od čak 563 milijuna dolara u kompaniju Barrick Gold koja se bavi rudarenjem i preradom zlata.

Ovaj potez ne bi bio toliko zanimljiv da se ne radi o Buffettu koji je u investitorskim krugovima poznat kao osoba koja ne voli ulaganje u zlato i zlato smatra zastarjelim oblikom imovine koje nije isplativo. Baš iz tog razloga ulaganje od više od pola milijarde dolara u ovaj plemeniti metal dobiva na važnosti, jer ukazuje na to da se čak i oni najokorjeliji protivnici zlata u krizi okreću upravo njemu.

Zašto Buffett ulaže u zlato?

U zlato je moguće uložiti na više načina. Mali investitori najčešće se odlučuju za investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga ili zlatnika, ali veliki investitori, kao što je Buffett, u zlato ulažu kupnjom udjela u fondovima koji su vezani za zlato ili kupnjom udjela kompanija koje se bave rudarenjem zlata.

Postavlja se pitanje što se točno promijenilo u Buffettovu razmišljanju ili pak na financijskom tržištu, pa je odlučio uložiti ovako velik iznos u rudarsku kompaniju. Ulaganjem u rudarsku kompaniju čiji profiti ovise o cijeni zlata, Buffett se kladi na to da će cijena zlata rasti ili bar ostati na visokoj razini u narednom periodu.

Budući da rudarska kompanija ima fiksni trošak rudarenja zlata, viša cijena zlata na tržištu znači da za zlato koje rudare mogu dobiti više novaca nego prije, što povećava profit kompanije. To direktno utječe na cijenu njene dionice, pa u periodu kad cijena zlata raste, jako je isplativo u svom portfelju imati dionice rudarskih kompanija koje se bave rudarenjem zlata. To se pokazalo isplativim i u prošloj krizi kad su takve dionice rasle, čak i kada je sveukupno tržište dionica padalo.

Zašto se očekuje rast cijene zlata?

Cijeli svijet nalazi se na početku globalne recesije čiji je početak uzrokovala pandemija koronavirusa. Brojna zatvaranja gospodarstava, sve veća nezaposlenost i očekivani val bankrota koji bi mogao pogoditi SAD i Europu na jesen utječu na očekivanja investitora koji se spremaju za najdublju krizu u posljednjih stotinu godina.

U takvom ekonomskom okruženju brojni tipovi ulaganja koji za vrijeme ekspanzije mogu biti profitabilni, kao što su investicijski fondovi i indeksni fondovi, postaju izrazito rizični i neisplativi. Investitori se stoga okreću drugim oblicima ulaganja, a ono koje se za vrijeme prošle krize pokazalo kao najisplativije je upravo ulaganje u zlato.

Kupnja fizičkih poluga sve je popularniji oblik ulaganja u zlato

Pogledamo li prošlu ekonomsku krizu, možemo vidjeti da je cijena zlata od 2007. do 2011. narasla za više od 200%, što je donijelo veliku sigurnost i profit svima koji su se odlučili na ulaganje u ovaj plemeniti metal. Cijena zlata ove godine već je znatno narasla, ali činjenica je da se nalazimo tek na početku krize, pa brojni analitičari i investitori smatraju da će se rastući trend nastaviti i u narednom periodu.

Kad se sve uzme u obzir, ne čudi što se čak i Warren Buffett okreće ulaganju u zlato za vrijeme krize. Neisplativost drugih oblika ulaganja zajedno s dobrim očekivanjima vezanima uz cijenu zlata čine ovaj potez potpuno razumljivim.

Kako mali investitori mogu uložiti u zlato?

Ulaganje u rudarske kompanije samo je jedan od brojnih tipova ulaganja u zlato kojim se primarno bave veliki investitori, a oni manji koji žele osigurati svoju imovinu ili jednostavnu uštediti određen iznos za budućnost u pravilu kupuju zlatne poluge i zlatnike.

Ovakav tip ulaganja dostupan je svima jer je moguće prilagoditi ulaganje iznosu kojeg je pojedini investitor spreman uložiti, budući da poluge i zlatnici dolaze u velikom rasponu veličina. Osim toga, ulaganje u fizičko zlato oslobođeno je svih poreza i nameta, a samo zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti. Uz to, radi se o vrlo likvidnoj imovini, budući da je investicijsko zlato moguće prodati u svakom trenutku kroz otkup zlata, te na taj način doći do gotovine u kratkom roku, ukoliko ona zatreba investitoru.

Ne čudi stoga da je potražnja za ovim plemenitim metalom narasla u ovoj godini, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Ukoliko se predviđanja analitičara i investitora poput Warrena Buffetta pokažu točnima, to bi značilo da je sada još uvijek izrazito povoljno vrijeme za investiranje u zlato.

Pročitajte još:

Poslovne financije

Povećana potražnja za investicijskim zlatom može se objasniti isplativošću ulaganja u taj oblik imovine koji je u proteklih 20 godina nosio prosječni godišnji prinos...

Financije

U svjetlu skorog uvođenja eura, u javnosti se sve češće spominje tema kovanica i njihove proizvodnje.

Financije

S jednakim iznosom novca danas možemo kupiti znatno manje dobara i usluga nego prije samo nekoliko godina, što znači da naš novac svakim danom...

Financije

S istom količinom novaca danas je moguće kupiti znatno manje stvari nego prije par godina, što znači da novac koji posjedujemo gubi vrijednost kroz...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.