Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Od utorka tank goriva koju kunu jeftiniji [VIDEO]

Iako i dalje neće biti povoljna benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe.

Iako i dalje neće biti povoljna benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe.

Cijene goriva padaju! RTL javlja da se od ponoći s ponedjeljka na utorak spremaju za hrvatske građane jeftiniji kilometri. Za sada je zauzdana cijena litre benzina koja se – opasno približila prelasku psihološke granice od 12 kuna – što bi bio i okidač za reakciju Vlade.

Koliko god se brojke brzo vrtjele većina će reći puniti se mora, ali od utorka tank bi se trebao moći napuniti za koju kunu manje.

Iako i dalje neće biti povoljna benzinska goriva od ponedjeljka u ponoć trebala bi biti jeftinija do 10 lipa, dok bi se cijena dizela spustila za tek 4 lipe. No, za nižu cijenu nije se pobrinula Vlada. Oni kažu trošarine pune državni proračun, a intervenirati nećemo sve dok gorivo ne prijeđe prije pola godine postavljenu psihološku granicu od 12 kuna.

“Mi smo davno neku granicu cijene goriva postavili i vjerojatno je to nešto što će i dalje ostati granica do koje Vlada neće intervenirati, tako da kažem prostor za intervenciju u tom segmentu je vrlo sužen”, kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

S obzirom na to da je cijena goriva od srpnja rasla, stručnjaci kažu, bilo kakav pad dobar je pokazatelj, ali isključivo je rezulat događaja nad kojima nemamo utjecaj.

“Na cijenu naftnih derivata utječe cijena nafte na Mediteranskom tržištu i tečaj dolara. Ako dolar raste uz iste cijene nafte onda cijene goriva rastu, a ako dolar pada uz iste cijene nafte onda će derivati na hrvatskom tržištu, njihove cijene padati”, tvrdi ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić.

No, ukoliko u utorak cijena goriva padne, koliko će se niža cijena zadržati teško je predvidjeti jer se trgovina i formiranje cijena preselilo na burze.

“Činjenica ostaje da će se cijena dugoročno formirati isključivo na temelju špekulacija na burzi i mislim da je vrijeme da se već svi naviknemo da će cijena derivata energetike fluktuirati bez obzira na raspoloživost nafte ili derivata na tržištu”, kazao je Davor Štern, predsjednik Nadzornog odbora INA-e.

Građani zato kažu da od Vlade očekuju pomoć jer cijena benzina i uz ovaj pad neće se spustiti ispod jedanaest, a dizela ispod deset kuna.

Napisao

Pročitajte još:

DOP

Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu i općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku INA je donirala 250.000 kuna.

DOP

Prijateljstvo i potpora Ine SOS Dječjem selu Hrvatska traju dulje od desetljeća, a nastavljeni su danas Ininom donacijom od 130.000 kuna koja će se...

DOP

INA vam ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živite i očuvati klimu.

DOP

Zahvaljujući dugogodišnjem volonterskom angažmanu i inicijativama INA je u javnosti prepoznata kao predvodnica korporativnog volontiranja u Hrvatskoj te je volontiranje jedna od ključnih sastavnica...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.