Odbor za stambenu štednju pri HUB-u demantira ministra Linića

Odbor za stambenu štednju pri HUB-u demantira ministra Linića

Iz HUB-a navode kako potencijalna ušteda po osnovi ukidanja poticaja od oko 100 milijuna kuna može biti vidljiva tek u proračunu za 2016. godinu, s obzirom na činjenicu da su ove godine isplaćeni poticaji za 2011., dok se poticaji za 2012. očekuju početkom 2014., a za 2013. početkom 2015. godine.

Istodobno, u slučaju ukidanja poticaja na stambenu štednju, stambene štedionice bit će prisiljene odmah zaustaviti kreditnu aktivnost koja trenutno iznosi oko 600 milijuna kuna stambenih kredita godišnje, uz dodatnih 300 do 400 milijuna kuna štednih uloga klijenata koji se troše za stambene namjene, a što će se u značajnoj mjeri trenutno osjetiti u građevinskom sektoru i svim ostalim vezanim djelatnostima, ističu iz HUB-a.

Navode kako stambene štedionice svojim poslovanjem generiraju 0,17 posto BDP-a Hrvatske i njihovo gašenje imat će negativan utjecaj na rast BDP-a.

Napominju kako štedionice svojim poslovanjem stvaraju fiskalne prihode proračuna koji su veći od 300 milijuna kuna godišnje, a koji će također izostati već 2014.

Dakle, ukidanjem poticaja državnom proračunu za 2014. nanosi se dodatna šteta, bez ikakve uštede, zaključuju u HUB-u.

Što se tiče ministrove izjave o lobiju stambenih štedionica, iz HUB-a navode da nije riječ o lobiju, već isključivo o tome da sustav stambene štednje ima toliko koristi za građane i samu državu, da navedene argumente vrlo lako i brzo prepoznaju svi pojedinci u državnim strukturama koji su odgovorni prema svom poslu i kojima je u interesu dobrobit građana i države.

Ministar financija Slavko Linić, koji ustrajava u stavu da se ukinu državni poticaji za stambenu štednju, izjavio je danas novinarima kako smatra da ako Vlada štedi, smanjuje plaće zaposlenima u javnom sektoru, onda zaista treba štedjeti na svim pozicijama.

Ocijenio je kako protivljenje njegovom prijedlogu o ukidanju poticaja za stambenu štednju pokazuje da je “lobi stambenih štedionica vrlo jak”.

Stambena štednja je dobrodošla, treba je podupirati, ali u vrijeme rezanja ne iz državnog proračuna, dodao je Linić.

Podijeli

Odgovori

Top