Održana međunarodna konferencija žena u pravnoj profesiji i udruge lobista

Aktualne pravne i zagovaračke mogućnosti osnaživanja gospodarstva kroz jačanje statusa žena u društvu, uz osvrt na trenutačno stanje zastupljenosti žena u nadzornim odborima i mogućim mjerama za reguliranje veće zastupljenosti žena među članovima odbora u velikim, a posebice javnim kompanijama, bile su teme konferencije „Pravo i biznis: pozitivni učinci usvajanja nove europske regulative koja osnažuje biznis i žene“, koju su organizirale Hrvatska udruga žena u pravnoj profesiji i Hrvatsko društvo lobista.

Na konferenciji su sudjelovale međunarodne gošće Maryscott Greenwood i Nadiya Nychay, predstavnice američke odvjetničko-lobističke tvrtke Dentons, Avril Martindale, predstavnica britanskog „Kluba 30%“, odvjetnica i partnerica u odvjetničkom društvu Freshfields London, Katharina Miller, predsjednica Europskog udruženja žena u pravnoj profesiji, Monika Ladmanova, savjetnica EU Povjerenice za pravo, potrošače i ravnopravnost spolova, te Anka Wittenberg, potpredsjednica tvrtke SAP Njemačka.

Podaci govore da su zemlje s većim udjelima žena u odborima ekonomski uspješnije, imaju veću stopu zaposlenosti žena te ukupno veću stopu zaposlenosti. U Hrvatskoj je udio žena u upravama državnih kompanija 5,26 posto,  što dovoljno govori o potrebi aktualizacije teme.

Za Europsku uniju je pitanje rodne ravnopravnosti važno i zbog niza ekonomskih razloga, kao što su pozitivan utjecaj na BNP, veći stupanj zaposlenosti, povećanje produktivnosti te odgovaranje na izazove starenja. Poboljšanje rodne ravnopravnosti za Hrvatsku može značiti i do 12% rasta BDP.

Podijeli

Odgovori

Top