Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Odvažna Rolla uvijek spremna za akciju

Iddi d.o.o. je mlada tvrtka iz Zagreba osnovana 2020. godine, koja se bavi razvojem i izradom inovativnih elektroničkih uređaja i rješenja.

Iddi d.o.o. je mlada tvrtka iz Zagreba osnovana 2020. godine, koja se bavi razvojem i izradom inovativnih elektroničkih uređaja i rješenja. Osnivače čini grupa od 7 mladih entuzijasta koji imaju znanje iz područja elektronike, elektrotehnike, strojarstva i srodnih područja, volju i ideju proizvesti nešto svoje, hrvatsko i pritom riješiti problematiku kojom se susreću korisnici električnih romobila.

Njihov projekt Rolla sinonim je za paket koje čine električni romobil, punionica i pripadajuća mobilna aplikacija, kreirani i proizvedeni u Hrvatskoj. Rolla je namijenjena najmu u turističkim mjestima gdje gužva i nedostatak parkirnih mjesta stvaraju nepotrebni stres. Rolla električni romobil odvažan je pri savladavanju uzbrdica, a aplikacija nam omogućava akciju u svakom trenutku kroz povezanost s lokalnim znamenitostima i događanjima.

Električni romobili lokalno su prijevozno sredstvo koje omogućava brz i učinkovit način kretanja, bez potrebe parkirnog mjesta kojim možemo doći i proći kroz vrata odredišta. “Rolla” je projekt tvrtke Iddi koji je zamišljen kao simbioza ekološki osviještenog prijevoznog sredstva i pripadajuće aplikacije koja služi kao vodič kroz znamenitosti gradova i informacije o događanjima u gradu/mjestu i okolici.

Većina komponenti vozila kao i aplikacija razvijeni su i konstruirani “in-house” i prilagođeni konceptu najma. Koristit će bateriju napona 48 V i 12-15 Ah, odnosno, laički rečeno imat će doseg do 50 km i/ili 2 sata kontinuirane vožnje. Naravno, ove performanse ovise o težini vozača i podlozi po kojoj se vozilo kreće. Snaga motora od 500 W trebala bi omogućiti savladavanje uzbrdica od 30 % nagiba, što je nužno za kretanje u gotovo svim našim priobalnim mjestima, i maksimalnu dozvoljenu brzinu za električni romobil od 25 km/h. Za bolje uvjete vožnje i lakšu upravljivost romobil će imati 10 cola kotače, što je veće od dostupnih osnovnih modela drugih proizvođača.

Aplikacija Rolla povezuje romobil i korisnika putem NFC koda i QR koda te zahtijeva registraciju i odabir načina plaćanja usluge (Google/Apple pay ili kreditna kartica).  Omogućava korisniku personaliziran prikaz sadržaja prema zadanim parametrima i pružanje informacija o lokalnim znamenitostima, događanjima poput koncerata i sadržajima prema lokaciji baze romobila. Također, prikazuje lokaciju punionice, broj raspoloživih romobila, njihov status baterije, a u upotrebi dodatno i brzinu vožnje, te utrošene minute korištenja. Omogućena je i navigacija s prikazima prirodnih i kulturnih znamenitosti okolice i dostupnim sadržajima (restorani, kafići, zabavni parkovi…).

Tvrtka Iddi planira razviti i „machine learning“ kako bi romobil pomoću sustava senzora prepoznao postojeće i nove stvari u okolini te tako razvijao vlastita “osjetila”. Upravo pomoću tih alata želi se postići personalizacija značajki aplikacije.

Paket proizvoda Rolla uključuje i razvoj punionice za svoja vozila. Punionica će biti bazno mjesto na kojem će se romobil moći unajmiti i puniti. Bazna punionica sadrži 5 parkirnih mjesta za romobile te se može nadograđivati s dodatnim bazama ovisno o količini vozila koja će biti dostupna na određenoj lokaciji.

U pripremi je više projekata za razne grane djelatnosti, a samo jedan od primjera je aplikacija za unapređenje usluga ugostiteljskih objekata. Pri planiranju projekata naglasak je na konstantnom praćenju ljudskih potreba, a one neće biti iste za 2 godine, pa ideje i poslovanje mora biti donekle fleksibilno kako bi se mogli prilagoditi i ponuditi korisnicima upravo ono što im je u određenom trenutku potrebno.

Iddi proizvodi u svojoj osnovi uvijek će biti visokotehnološka rješenja, osobito jer plan budućnosti uključuje i primjenu umjetne inteligencije u proizvodima.

Pročitajte još:

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.