Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Opačić: Grijanje se neće isključivati najsiromašnijima [VIDEO]

Najsiromašnijim građanima, koji ne mogu podmirivati troškove grijanja, bit će omogućeno plaćanje u ratama do slijedeće sezone, a grijanje im preko zime neće biti isključeno, potvrdila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Najsiromašnijim građanima, koji ne mogu podmirivati troškove grijanja, bit će omogućeno plaćanje u ratama do slijedeće sezone, a grijanje im preko zime neće biti isključeno, potvrdila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Opačić je novinarima u Ministarstvu socijalne politike i mladih najavila da bi se to trebalo odnositi na cijene svih energenata koji se koriste za grijanje i da su o tome već razgovarali s isporučiteljima energenata i HERA-om, koja kontrolira to tržište. Korisnicima zajamčene minimalne naknade, kao nove socijalne naknade koja kreće od 1. siječnja 2014., tijekom sezone grijanja ne bi se isključivali energenti zbog dugova, nego bi ih mogli otplaćivati na rate do slijedeće sezone.

“To ne znači da se ti računi ne trebaju platiti, već se mogu platiti na rate, a na taj način štitimo najsiromašnije da barem tijekom zime, kad zna biti i minus 15 ili minus 20, ne ostanu bez struje ili plina”, rekla je Opačić.

Na pitanje može li se ta beneficija očekivati ove zime, Opačić je odgovorila kako će vidjeti postoji li prijelazno rješenje da se kroz nekoliko mjeseci, do kraja godine, zaštite korisnici socijalne pomoći. Sada ima oko 115.000 korisnika socijalne pomoći u Hrvatskoj, odnosno 70.000 kućanstava.

Upitana koliki broj korisnika zajamčene minimale naknade očekuje od 1. siječnja, Opačić je rekla da treba pričekati barem dva mjeseca prilagodbe zato što po prvi puta u minimalnu zajamčenu naknadu ulaze i kategorije koje nisu bile u sustavu socijalne skrbi, nego u drugim sustavima, a ulazit će po novom imovinskom cenzusu. “Vidjet ćemo kada se počnu izdavati prva rješenja koliko će tih korisnika doista biti”, dodala je.

Komentirajući najavu tužbe Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) koji tvrdi da je po direktivi EU najsiromašnijima grijanje trebalo biti subvencionirano ako račun prelazi 10 posto primanja, a ne da plaćaju na rate, ministrica je odgovorila kako bi voljela da se umjesto tužbe u Bloku umirovljenici zajedno potrude pronaći financijska sredstva za to.

“Imamo problema s deficitom i sredstava u proračunu nema. Mi možda možemo ostale građane opteretiti s nešto većom cijenom energenata kako bismo napravili Fond solidarnosti, međutim, pitanje je mogu li građani podnijeti dodatni teret na svojim leđima”, rekla je Opačić.

[infopunkt 7303 6]

Svjesna je da i dio umirovljenika ne može plaćati svoje troškove za energente te ističe kako u suradnji s Energetskim institutom “Hrvoje Požar” godinu i pol rade analize po regijama i energentima, po kojima se vidi da je dio umirovljenika u energetskom siromaštvu. “Jedino što smo u ovom trenutku mogli učiniti jest da koliko-toliko zaštitimo korisnike socijalnih naknada, jer za sve drugo nemamo sredstava”, naglasila je Opačić.

Najavila je da će se do kraja godine mijenjati Zakon o energentima kako bi se siromašnim osobama, a to su oni koji primaju socijalnu pomoć, omogućilo da na rate otplaćuju svoje dugove bez isključivanja grijanja.

[infopunkt 7303 2]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Kada tradicionalni ulagački instrumenti, poput obveznica, štednje u bankama, te ulaganja u nekretnine, postanu nesigurni, građani, ali i svi ostali investitori posežu za investicijskim...

EU fondovi

Hrvatska će primiti devet milijardi eura bespovratnih sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije...

Financije

Trgovanje kriptovalutama je postalo popularno jer su ljudima često obećavane velike zarade za kratkoročna ulaganja.

Financije

Iako su više kamatne stope glavni instrument ECB-a za borbu protiv inflacije, one su i teret za gospodarstvo, jer to znači skuplje kredite i...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.