Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Oporavak graditeljstva u 2015. godini?

labirint

Početkom ove godine usporen je pad aktivnosti hrvatskoga graditeljstva, što se znatnim dijelom može pripisati izuzetno niskim statističkim pokazateljima, objavljenima za prošlu godinu. No, situacija u graditeljstvu i dalje je teška zbog izostanka oporavka investicijskih aktivnosti javnog i privatnog sektora. Aktivnosti u graditeljstvu u ožujku i travnju ove godine zabilježile su mali rast od 0,1 % na godišnjoj razini te zaustavljanje negativnog trenda koji je trajao uzastopno 6 godina. U odnosu na pretkriznu 2008. godinu, graditeljstvo je u svom opsegu smanjeno gotovo za polovinu.

“Građevinskim tvrtkama potrebno je osigurati olakšane uvjete kreditiranja, manje kamatne stope i veću pravnu sigurnost, odnosno zajamčenu visinu kamata na kredite i druge pogodnosti“, rekao je direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK Damir Percel. Dodao je i kako se, uz spomenute mjere, trebaju ukloniti administrativne i druge prepreke, bitno poboljšati poduzetnička klima te valjano upotrijebiti članstvo RH u EU i energetski geopolitički položaj RH. „Sve su to osnovni preduvjeti za poboljšanje gospodarskog stanja”, zaključuje Percel.

Hoće li se hrvatsko graditeljstvo, nakon šest godina kontinuiranog pada, napokon početi oporavljati, ovisi o brojnim čimbenicima. Intenzitet će oporavka ovisiti o upotrebi trenutno dostupnih potencijala, koji su bitno smanjeni u odnosu na razdoblje prije krize. Da nema mjesta pretjeranom optimizmu, pokazuju i podaci od prvih pet mjeseci ove godine, prema kojima je izdano 9,4 % građevinskih dozvola manje nego u istom razdoblju lani. Jedino je značajno povećana njihova predviđena vrijednost, za oko 14,9 %. To je nastavak prošlogodišnjeg trenda, kada se gradilo malo objekata, ali s većom financijskom vrijednošću.

Više na hgk.hr

Pročitajte još:

Edukacija

Pred punom Laubom održano je 3. izdanje međunarodne konferencije HGK „Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost“.

Ekonomija

Veliki porast cijena građevinskog materijala i proizvoda stvorio je ozbiljne probleme na tržištu prošle godine.

Ekonomija

Goran Šaravanja, makroekonomski konzultant s bogatim iskustvom rada u velikim kompanijama poput Zagrebačke banke i INA-e, od 1. lipnja postaje novi glavni ekonomist Hrvatske...

Edukacija

Vaučere za obrazovanje moći će koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.