Oporezivanje digitalnih kompanija

Europska komisija ipak neće čekati Sjedinjene Američke Države ili druge zemlje koje nisu članice Europske unije kako bi podigla poreze za Google, Amazon, Facebook i ostale multinacionalne kompanije čije se poslovanje temelji na internetu. Takva odluka nastupila je nakon što su u EU shvatili da bi predugo čekali na zajednički stav..

Gotovo 140 zemalja pregovara pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnih poreznih propisa kako bi se sustav oporezivanja prilagodio digitalnom dobu.

Aktualna kriza povezana sa Covidom-19 potvrdila je potrebu da se uspostavi mehanizam pravedne i dosljedne raspodjele dobiti multinacionalnih kompanija čije poslovanje uopće ne uključuje fizičku oporezivu prisutnost ili je ona jako ograničena. Pandemija je ubrzala temeljnu transformaciju u potrošačkim navikama i povećala upotrebu digitalnih usluga, posljedično ojačavajući dominantni položaj digitalnih poslovnih modela i povećavajući vlastite prihode na štetu tradicionalnijih poduzeća.

Digitalni divovi, gdje god im bilo sjedište, izaći će iz aktualne krize moćniji i profitabilniji. Te tvrtke profitiraju od slobodnog pristupa europskom tržištu. Pošteno je i opravdano očekivati da plaćaju će pravedne poreze u zemljama u kojima stvaraju vrijednosti i dobit. Zato tehnološki divovi, poput Googlea, Amazona i Facebooka, moraju plaćati “pravedne poreze”.

Ako se netko na kraju priče pita zašto je EU toliko agresivna po ovim pitanjima, dovoljno je vidjeti podatak da su u razdoblju od 2013. do kraja 2015. godine samo Google i Facebook uspjeli izbjeći platiti 6,42 milijarde američkih dolara, a sve zahvaljujući nepostojanja konkretnih poreznih regulativa koje se tiču digitalnih kompanija. Istovremeno, te dvije kompanije prikupile su enormnu količinu podataka svojih korisnika te ih proslijedili na razne strane i ubirali na temelju toga dodatne prihode…

 

Podijeli

Odgovori

Top