Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Osjetan pad cijena dionica, posebno trgovačkog sektora na Wall Streetu

Ulagače je pokolebao pad ISM indeksa Instituta za menadžere nabave u studenome s 51,7 na 49,5 bodova, najnižu razinu u više od tri godine. Premda su analitičari očekivali nejake brojke, oštar pad industrijske aktivnosti u SAD-u ozbiljno je zabrinuo ulagače.

Ulagače je pokolebao pad ISM indeksa Instituta za menadžere nabave u studenome s 51,7 na 49,5 bodova, najnižu razinu u više od tri godine. Premda su analitičari očekivali nejake brojke, oštar pad industrijske aktivnosti u SAD-u ozbiljno je zabrinuo ulagače.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon razočaravajućih podataka o američkoj industrijskoj aktivnosti, pa ulagače nije oraspoložilo ni jačanje kineskog gospodarstva.

Dow Jones indeks oslabio je 59 bodova, ili 0,46 posto, na 12.965 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.409 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 3.002 boda.

Nakon tri dana rasta, potaknutog nadom da će političari u Washingtonu naći rješenje kako bi se izbjegla ‘fiskalna litica’, jučer su cijene dionica pale.

U pregovorima između republikanaca i demokrata nema nikakvog napretka po pitanju smanjenja proračunskog deficita, pa i dalje prijeti automatsko smanjenje proračunskih rashoda i povećanje poreza, što bi iduće godine moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Zbog toga su u fokusu ulagača bili makroekonomski podaci. Rast kineske industrijske aktivnosti, nakon duljeg razdoblja slabljenja, pozitivno je jučer ujutro utjecao na sve svjetske burze.

No, ulagače je pokolebao pad ISM indeksa Instituta za menadžere nabave u studenome s 51,7 na 49,5 bodova, najnižu razinu u više od tri godine. Premda su analitičari očekivali nejake brojke, oštar pad industrijske aktivnosti u SAD-u ozbiljno je zabrinuo ulagače.

„Premda su prognoze bile konzervativne, brojke o ISM indeksu znatno su ispod očekivanja, pa je to dodatno ojačalo strahovanja ulagača od posljedica ‘fiskalne litice’ na gospodarstvo“, kaže Leo Grohowski, direktor u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Zbog toga su se jučer pod pritiskom našle dionice rudarskog sektora. S&P indeks tog sektora potonuo je 1,8 posto.

Osjetno su pale i cijene u trgovačkom sektoru. Dionica J.C Penneya pojeftinila je 3,2, a Staplesa 2,3 posto. Posljedica je to strahovanja ulagača da će zbog gospodarske nesigurnosti pasti potrošnja.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi oko 6,5 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 5.871 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 7.435 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 3.566 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.