Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021

U sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica.

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 15. do 17. rujna 2021. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Ovogodišnja PUBMET2021 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, okruglih stolova i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja. Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u području istraživanja znanstvenih komunikacija, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, a koja se odražavaju na buduće pravce razvoja znanosti u cjelini.

Iskustva svojih zemalja će tijekom panel diskusije zatim podijeliti Janne Pölönen (Finska), Tanja Strøm (Norveška), Johan Rooryck (Belgija) i Jadranka Stojanovski (Hrvatska). Poljski članovi konzorcija OPERAS Maciej Maryl i Marta Błaszczyńska će uz Erzsébet Tóth-Czifra (Mađarska) predstaviti rezultate projekta OPERAS-P o inovacijama u znanstvenom izdavaštvu u društvenom i humanističkom području. Erol Gelenbe (PAN, Poljska) govorit će o važnosti komunikacije i povezivanja industrije i znanstveno-istraživačkih institucija te o novim ulogama koje moraju preuzeti europska sveučilišta kako bi bila konkurentna sveučilištima iz SAD-a i s Dalekog istoka. Biljana Kosanović i Milica Ševkušić upoznat će nas s ulogama institucijskih repozitorija u promicanju otvorenog pristupa u Srbiji, a Davor Davidović s Instituta Ruđer Bošković te Draženko Celjak sa Srca o ulozi računskih centara u sklopu NI4OS projekta. Charlotte Wien sa Sveučilišta Južne Danske i Mario Malički sa Sveučilišta Stanford kao predavači te panelisti Monika Pobiega (Poljska), Bertil Dorch (Danska), Kristijan Vlahoviček i Nevena Škrbić Alempijević (Hrvatska) potaknut će nas na promišljanje o redefiniranju metoda prosudbe znanstvenog rada koje se odražavaju na aktualne kriterije za napredovanje znanstvenika i osiguranje kvalitete sveučilišta i fakulteta. Vedran Katavić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodnim će predavanjem otvoriti panel raspravu gdje će uz slovenske kolege (Zarja Muršič, Jana Javornik, Gregor Majdič i Jana Kolar) raspravljati o provjerljivosti rezultata različitih istraživanja i propitati koliko povjerenja trebamo imati u objavljene znanstvene rezultate i, u konačnici, u znanstveni sustav u cjelini. Lai Ma (Sveučilišni koledž Dublin) će govoriti o nejednakostima u modernoj znanosti s naglaskom na položaj žena i pripadnika etničkih manjina. Konferenciju će zaključiti vrlo aktualna panel rasprava o znanstvenoj i medijskoj komunikaciji u doba Covid-19 pandemije, u kojoj će sudjelovati Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković), Tanja Rudež (Hanza media), Kristina Feldvari (Sveučilište u Osijeku) i Tea Vukušić Rukavina (Sveučilište u Zagrebu). 

U sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica, između ostalih radionica o tome kako učinkovito predstaviti rezultate znanstvenih istraživanja javnosti (voditeljica Jadranka Jezeršek Turnes), radionica o pravilnom korištenju statističkih metoda i alata i često pogrešnoj interpretaciji znanstvenih rezultata kao posljedici primjene neadekvatne statističke obrade (voditelj Pero Hrabač) te o softverima za upravljanje referencama koji mogu znatno pomoći autorima pri pisanju znanstvenih radova i citiranju odgovarajućih izvora (voditelj Tomislav Ivanjko).

Zbog još uvijek aktualne Covid-19 pandemije ovogodišnja PUBMET2021 konferencija će se ponovno održati online i zahvaljujući sponzorima biti će besplatna za sve sudionike. Organizatori očekuju odličan odaziv te, kao i na prijašnjim konferencijama, vrlo živahnu i konstruktivnu raspravu o navedenim temama.

Program konferencije PUBMET2021 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://pubmet2021.unizd.hr/programme

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Grč koji u nama može prouzročiti strah od neuspjeha ili manjak motivacije može se ozbiljno odraziti na naše poslovne uspjehe, učiniti nas neefikasnim i...

Komentari

U suvremenoj psihologiji postoji velik broj istraživanja koja ukazuju na važnost pozitivnog mišljenja, ali ona uglavnom nisu poznata ljudima izvan struke.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.