Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021

U sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica.

Osma međunarodna konferencija o znanstvenoj komunikaciji u kontekstu otvorene znanosti PUBMET2021 nastavlja niz vrlo uspješnih konferencija o znanstvenoj komunikaciji koje organiziraju Sveučilište u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Konferencija će se održati od 15. do 17. rujna 2021. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Ovogodišnja PUBMET2021 konferencija donosi nam niz pozvanih predavanja, okruglih stolova i radionica namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za napredak slobodne, otvoreno dostupne znanosti te transparentnog i informiranog izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja. Gunnar Sivertsen (NIFU, Norveška), jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u području istraživanja znanstvenih komunikacija, iznijet će na početku konferencije svoje viđenje promjena u znanstvenom izdavaštvu koje je donio otvoreni pristup, a koja se odražavaju na buduće pravce razvoja znanosti u cjelini.

Iskustva svojih zemalja će tijekom panel diskusije zatim podijeliti Janne Pölönen (Finska), Tanja Strøm (Norveška), Johan Rooryck (Belgija) i Jadranka Stojanovski (Hrvatska). Poljski članovi konzorcija OPERAS Maciej Maryl i Marta Błaszczyńska će uz Erzsébet Tóth-Czifra (Mađarska) predstaviti rezultate projekta OPERAS-P o inovacijama u znanstvenom izdavaštvu u društvenom i humanističkom području. Erol Gelenbe (PAN, Poljska) govorit će o važnosti komunikacije i povezivanja industrije i znanstveno-istraživačkih institucija te o novim ulogama koje moraju preuzeti europska sveučilišta kako bi bila konkurentna sveučilištima iz SAD-a i s Dalekog istoka. Biljana Kosanović i Milica Ševkušić upoznat će nas s ulogama institucijskih repozitorija u promicanju otvorenog pristupa u Srbiji, a Davor Davidović s Instituta Ruđer Bošković te Draženko Celjak sa Srca o ulozi računskih centara u sklopu NI4OS projekta. Charlotte Wien sa Sveučilišta Južne Danske i Mario Malički sa Sveučilišta Stanford kao predavači te panelisti Monika Pobiega (Poljska), Bertil Dorch (Danska), Kristijan Vlahoviček i Nevena Škrbić Alempijević (Hrvatska) potaknut će nas na promišljanje o redefiniranju metoda prosudbe znanstvenog rada koje se odražavaju na aktualne kriterije za napredovanje znanstvenika i osiguranje kvalitete sveučilišta i fakulteta. Vedran Katavić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uvodnim će predavanjem otvoriti panel raspravu gdje će uz slovenske kolege (Zarja Muršič, Jana Javornik, Gregor Majdič i Jana Kolar) raspravljati o provjerljivosti rezultata različitih istraživanja i propitati koliko povjerenja trebamo imati u objavljene znanstvene rezultate i, u konačnici, u znanstveni sustav u cjelini. Lai Ma (Sveučilišni koledž Dublin) će govoriti o nejednakostima u modernoj znanosti s naglaskom na položaj žena i pripadnika etničkih manjina. Konferenciju će zaključiti vrlo aktualna panel rasprava o znanstvenoj i medijskoj komunikaciji u doba Covid-19 pandemije, u kojoj će sudjelovati Saša Ceci (Institut Ruđer Bošković), Tanja Rudež (Hanza media), Kristina Feldvari (Sveučilište u Osijeku) i Tea Vukušić Rukavina (Sveučilište u Zagrebu). 

U sklopu konferencije održat će se niz praktičnih radionica, između ostalih radionica o tome kako učinkovito predstaviti rezultate znanstvenih istraživanja javnosti (voditeljica Jadranka Jezeršek Turnes), radionica o pravilnom korištenju statističkih metoda i alata i često pogrešnoj interpretaciji znanstvenih rezultata kao posljedici primjene neadekvatne statističke obrade (voditelj Pero Hrabač) te o softverima za upravljanje referencama koji mogu znatno pomoći autorima pri pisanju znanstvenih radova i citiranju odgovarajućih izvora (voditelj Tomislav Ivanjko).

Zbog još uvijek aktualne Covid-19 pandemije ovogodišnja PUBMET2021 konferencija će se ponovno održati online i zahvaljujući sponzorima biti će besplatna za sve sudionike. Organizatori očekuju odličan odaziv te, kao i na prijašnjim konferencijama, vrlo živahnu i konstruktivnu raspravu o navedenim temama.

Program konferencije PUBMET2021 možete preuzeti na sljedećoj poveznici: https://pubmet2021.unizd.hr/programme


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.