Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Osnuješ tvrtku s 10 kuna, a HGK-u mjesečno 50!

Mjesec dana otkad je u Hrvatskoj moguće osnovati tvrtku sa samo 10 kuna temeljnoga kapitala, Poslovni je dnevnik otklonio dvojbe oko toga hoće li jednostavni d.o.o.-i biti jedini gospodarski subjekti izuzeti od parafiskalnih komorskih nameta.

Mjesec dana otkad je u Hrvatskoj moguće osnovati tvrtku sa samo 10 kuna temeljnoga kapitala, Poslovni je dnevnik otklonio dvojbe oko toga hoće li jednostavni d.o.o.-i biti jedini gospodarski subjekti izuzeti od parafiskalnih komorskih nameta.

Jednostavno: neće.

Samim osnivanjem, naime, jednostavni d.o.o.-i postat će članovi Hrvatske gospodarske komore te će plaćati članarinu za prvu kategoriju poduzetnika u visini od 50 kuna mjesečno, dok će, kako nam je potvrđeno iz HGK, biti oslobođeni godišnjeg doprinosa. No, u slučaju tih poduzeća to bi u pravilu predstavljao gotovo beznačajan iznos jer se taj dio obveze naplaćuje u visini od 0,005 posto ukupnih godišnjih prihoda. Zanimljivo u ovom slučaju jest da u Komori nisu na naše pitanje imali spreman odgovor širi li se njihovo obvezno članstvo i na jednostavne d.o.o.-e.

Zbunjeni su, štoviše, bili i u Ministarstvu poduzetništva, kao i ostalim državnim tijelima koja su na dispoziciji poduzetnicima koji osnivaju nova jednostavna poduzeća. “To mi je prvi glas”, iznenađen je našim upitom bio i Luka Maras, jedan od prvih osnivača ovog modela tvrtke. U institucijama koje je taj mladi web-dizajner obišao radi pokretanja tvrtke nije mu, kaže, skrenuta pozornost i na tu obvezu. Tek nam je glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov pojasnio da će jednostavna poduzeća biti obuhvaćena svim obvezama kao i klasični d.o.o.-i, izuzev onih koje su Zakonom o trgovačkim društvima drukčije određene. A one se ponajviše odnose na troškove osnivanja.

Poslovni.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.