Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Osobni fitness trener Davor Ilič donosi 5 jednostavnih vježbi za ured

U nastavku pročitajte kojih je to pet SOS vježbi za ured.

Današnji ubrzani tempo života donio je novi paradoks, a to je da čovjek sve više sjedi; u uredu, automobilu, školi, na fakultetima, itd… Zbog toga dolazi do različitih kroničnih stanja, skraćivanja pregibača kukova, bolova u donjem dijelu kralježnice, a zglobovi postaju sve manje mobilni. Sjedenje rezultira jako malom mobilnosti u torakalnom dijelu leđa, što lančanom povezanošću dovodi do napetosti u trapeziusu i ramenom pojasu te se pojačava kifoza u vratnom djelu kralježnice. Razlog tomu je dugotrajan boravaka ispred računala, točnije nepravilno držanje prilikom sjedenja. Sve to dovodi do jednog od najčešćih bolnih stanja, išijasa, zbog kojeg je sve češća i veća brojka odsutnosti s radnih mjesta.

Davor Ilič, osobni fitness trener koji je pokrenuo vlastiti business i predstavio revolucionaran trening uz EMS uređaj, baš poput većine stručnjaka preporučuje svakodnevno bavljenje fizičkom aktivnošću. Navodi da bismo svakih sat vremena trebali ustati sa stolice i prošetati se po uredu, kako bismo ispunili preporučenu dnevnu dozu koraka koja je između 10 000-12 000. Međutim, ako ne postoji mogućnost hodanja po uredu, preporučuje odrađivanje vježbi istezanja koje će poboljšati budnost, potaknut cirkulaciju i zasigurno utjecati na pravilnije sjedenje.

U nastavku pročitajte kojih je to pet SOS vježbi za ured.

Vježba za istezanje prednje strane natkoljenice

Zauzmite poziciju bočno od naslona stolice. Nogu bližu stolici blago savijte u zglobu koljena, a drugu pogrčite i primite za donji (skočni) zglob. Najbitnije je da koljena budu u istoj ravnini, a stopalo pogrčene noge u blagoj fleksiji. Kuk pogrčene noge malo pogurnite prema naprijed i zadržite poziciju 20-30 sekundi po obje noge. Ova vježba dobra je za istezanje prednje strane natkoljenice.

Vježba za istezanje stražnje strane natkoljenice

Stanite u raskoračni stav iza naslona stolice i malo se udaljite kako bi mogli položiti ruke na naslon. Trup pozicionirajte u pretklon, ruke položite na naslon stolice, a noge ispružite u zglobu koljena i zadržite položaj 20-30 sekundi. U ovoj vježbi istežu se mišići stražnjeg dijela natkoljenice te gornji dio prsnih mišića.

Vježba za istezanje leđa

Stanite u raskoračni stav s blago razdvojenim stopalima i pogrčenim koljenima. Rukama se primite za stražnju stranu koljena, na duboki udah blago zaoblite leđa, a na izdah izravnajte leđa. Vježbu ponovite 6-8 puta.

Vježba za istezanje gluteusa

Stanite bočno od naslona stolice s jednom rukom naslonjenom na naslon stolice. Nogu bližu stolici blago savijte u zglobu koljena, a drugu pogrčite i primite za donji zglob. Zglob pogrčene noge položite na koljeno suprotne noge. Probajte sjesti što dublje i odručiti s rukom koja nije na naslonu. Zadržite položaj 20-tak sekundi i ponoviti isto s drugom stranom tijela. Ovom vježbom se istežu gluteus i vanjski dio natkoljenice.

Vježba za istezanje velikog vratnog mišića

Sjednite na stolicu, izravnajte leđa i stisnite trbuh kako bi bio aktivan. Ispružite jednu ruku u blagom odručenju kako bi bila fleksija u zglobu šake iste ruke. Druga ruka treba biti u uzručenju i blago pogrčena. Tu istu ruku položite na bočnu stranu glave, pozicionirajte dlan u ravnini uha i napravite otklon u smjeru gornje ruke. Vježbu zadržite 20-30 sekundi na svakoj strani tijela. Ova vježba je odlična za istezanje velikog vratnog mišića te pomaže u olakšavanju tenzije trapeziusa.

Pročitajte još:

Lifestyle

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Novosti

Biti omiljen je moćan alat, i svi bi ga trebali razviti na poslu.

Lifestyle

Za one koji traže dodatne razloge za izbjegavanje povratka u ured istraživači su otkrili mjesta prepuna bakterija i ostalih nečistoća na radnom mjestu.

Lifestyle

Samo tri vježbe usred radnog vremena dovoljne su da izdržite naporan dan.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.