Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Osobni identifikacijski broj

Nakon najava za početak 2007. godine pa odgađanja za siječanj 2008. “porezni broj” građani bi trebali dobiti 1. siječnja 2009. godine. Vlada je sada očito odlučila uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), a za to postoji nekoliko razloga. Najvažniji su informatizacija uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala te lakša razmjena podataka s europskim državama.

Nakon najava za početak 2007. godine pa odgađanja za siječanj 2008. "porezni broj" građani bi trebali dobiti 1. siječnja 2009. godine. Vlada je sada očito odlučila uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), a za to postoji nekoliko razloga. Najvažniji su informatizacija uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala te lakša razmjena podataka s europskim državama.

Kao najvažniji razlog za uvođenje OIB-a ministar financija Ivan Šuker navodi informatizaciju uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala. Vanjski faktor, s kojim su u Vladi sigurno ozbiljno računali, jest i da je OIB jedan od uvjeta pristupnih pregovora za EU. Postojanje takvog tipa identifikacije građana radi lakše razmjene podataka između zemalja praksa je u razvijenim zemljama.

Bez novih dokumenata

– Novi porezni broj neće ništa stajati građane niti će morati mijenjati postojeće dokumente. Nakon isteka postojećih dokumenata dobivat će se novi, s upisanim OIB-om na njima – objašnjava Šuker.

OIB će se u papirnatom obliku dobivati na kućnu adresu. Tek nakon isteka osobne iskaznice i preuzimanja nove OIB će pisati na iskaznicama.

– Uvodimo OIB kao instrument protiv sive ekonomije. Informatizacija uprave stajala nas je 100 milijuna kuna, a OIB oko 30 milijuna kuna. Investicija je opravdana zato što je do informatizacije moralo doći, bilo je pitanje vremena – smatra Šuker.

Manje birokracije

Poreznim brojem trebala bi se smanjiti državna birokracija, koja se inače smatra sporom i neučinkovitom. Do sada jedinstvenog identifikatora nismo imali. Za razliku od JMBG-a, OIB ne otkriva naše osobne podatke i usklađen je s normama EU.

Nakon rođenja djeteta roditelji imaju rok od 60 dana za prijavu novorođenčeta u matični ured. Povezivanjem tih ureda porezna će uprava dobiti informaciju odmah nakon dolaska roditelja na upis i automatski dodijeliti OIB djetetu u roku od deset sekundi. Matičaru se još dok upisuje dijete vraća potvrda o OIB-u i krug se zatvara.

– Djeca rođena nakon 1. siječnja 2009. uopće neće dobivati JMBG, koji tako odlazi u povijest – kaže Šuker.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Ministar Mrsić je na današnjoj konferenciji za mediji otkrio što je pokazala revizija.

Novosti

Projekt će omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama na jednom mjestu, siguran pristup osobnim podacima i elektroničku komunikaciju građana i javnog...

Novosti

Od 27. prosinca u 10,00 sati, kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do 6. siječnja...

Izdvojeno

Sustav fiskalizacije radi bez zastoja, od početka rada 27. prosinca 2012. do danas do 10,00 sati taj sustav zaprimio je nešto više od 5,1...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.