Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Osobni identifikacijski broj

Nakon najava za početak 2007. godine pa odgađanja za siječanj 2008. “porezni broj” građani bi trebali dobiti 1. siječnja 2009. godine. Vlada je sada očito odlučila uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), a za to postoji nekoliko razloga. Najvažniji su informatizacija uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala te lakša razmjena podataka s europskim državama.

Nakon najava za početak 2007. godine pa odgađanja za siječanj 2008. "porezni broj" građani bi trebali dobiti 1. siječnja 2009. godine. Vlada je sada očito odlučila uvesti osobni identifikacijski broj (OIB), a za to postoji nekoliko razloga. Najvažniji su informatizacija uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala te lakša razmjena podataka s europskim državama.

Kao najvažniji razlog za uvođenje OIB-a ministar financija Ivan Šuker navodi informatizaciju uprave i smanjivanje sive ekonomije i kriminala. Vanjski faktor, s kojim su u Vladi sigurno ozbiljno računali, jest i da je OIB jedan od uvjeta pristupnih pregovora za EU. Postojanje takvog tipa identifikacije građana radi lakše razmjene podataka između zemalja praksa je u razvijenim zemljama.

Bez novih dokumenata

– Novi porezni broj neće ništa stajati građane niti će morati mijenjati postojeće dokumente. Nakon isteka postojećih dokumenata dobivat će se novi, s upisanim OIB-om na njima – objašnjava Šuker.

OIB će se u papirnatom obliku dobivati na kućnu adresu. Tek nakon isteka osobne iskaznice i preuzimanja nove OIB će pisati na iskaznicama.

– Uvodimo OIB kao instrument protiv sive ekonomije. Informatizacija uprave stajala nas je 100 milijuna kuna, a OIB oko 30 milijuna kuna. Investicija je opravdana zato što je do informatizacije moralo doći, bilo je pitanje vremena – smatra Šuker.

Manje birokracije

Poreznim brojem trebala bi se smanjiti državna birokracija, koja se inače smatra sporom i neučinkovitom. Do sada jedinstvenog identifikatora nismo imali. Za razliku od JMBG-a, OIB ne otkriva naše osobne podatke i usklađen je s normama EU.

Nakon rođenja djeteta roditelji imaju rok od 60 dana za prijavu novorođenčeta u matični ured. Povezivanjem tih ureda porezna će uprava dobiti informaciju odmah nakon dolaska roditelja na upis i automatski dodijeliti OIB djetetu u roku od deset sekundi. Matičaru se još dok upisuje dijete vraća potvrda o OIB-u i krug se zatvara.

– Djeca rođena nakon 1. siječnja 2009. uopće neće dobivati JMBG, koji tako odlazi u povijest – kaže Šuker.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.