Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Otpremnine po uzoru na Austriju [VIDEO]

Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je da će Hrvatska svoj sustav otpremnina reformirati po uzoru na Austriju.

Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je da će Hrvatska svoj sustav otpremnina reformirati po uzoru na Austriju.

Ministar rada i mirovinskog sustava najavio je da će Hrvatska svoj sustav otpremnina reformirati po uzoru na Austriju.

Ministar Mirando Mrsić na Okruglom stolu o reformi instituta otpremnina predstavio je prijedlog Ministarstva rada i mirovinskoga sustava o reformi uređenja instituta otpremnine u Hrvatskoj.

Prema najavi ministra rada Miranda Mrsića slijedi osnivanje fonda radničkih otpremnina u koji bi poslodavci svaki mjesec uplaćivali najvjerojatnije 1,5 posto radnikove bruto plaće kao osiguranje za slučaj otkaza.

[infopunkt 7306 2]

[infopunkt 7306 6]

Ministar je odgovorio i na novinarsko pitanje, zašto je baš Austrija uzeta kao uzor.

[infopunkt 7306 5]

Fondom bi operativno upravljao Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a skupljeni novac ulagali bi u dionice, obveznice i druge financijske instrumente.

Model je nastao po uzor na austrijski, iako je Hrvatska po mnogo čemu drugačija od Austrije.Mrsić ističe da u tom slučaju ne trebamo gledati ekonomski razvoj zemlje, već socijalni dijalog.

Novi model jedna je od spornih točaka zbog kojih su sindikati napustili pregovore, a danas su prije Okruglog stola komentirali da o prijedlogu Zakona saznaju isključivo iz medija.

Nitko nije dobio prijedlog Zakona. Naime, mi cijelo vrijeme razgovaramo o nekakvom modelu, a da model zapravo nismo ni vidjeli. Ministar zagovara model za koji čak govori da su ga predložili sindikati”, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

[infopunkt 7306 8]

Mrsić je na “optužbe” da se sve doznaje iz medija rekao da već godinu dana razgovara sa sindikatima te da je sve na stolu.

“Svaku točku prolazimo po više puta, na više sastanaka tako da odbijam bilo kakve insinuacija da se sve doznaje iz medija”, rekao je Mrsić.

[infopunkt 7306 3]

Kad se radi o Zakonu o otpremninama, ministar kaže da će se dogovarati sa sindikatima, a ovaj Okrugli stol je jedan od načina.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.