Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ovako poslodavci vide hrvatsko gospodarstvo iduće godine

Jasno je da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske

Jasno je da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske

Hrvatski poslodavci opće stanje gospodarstva u Hrvatskoj ocjenjuju mršavom dvojkom, a i iduća godina će po njihovim prognozama biti teška, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) “Poslovna očekivanja u 2013. godini”.

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić rekao je kako je jasno da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Prema njegovim riječima, porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske.

U istraživanju provedenom tijekom rujna sudjelovao je 321 predstavnik tvrtki učlanjenih u HUP. Na skali od 1 do 5, pri čemu 1 označava jako loše, a 5 izvrsno stanje gospodarstva, prosječna ocjena koju su poslodavci dali za stanje u gospodarstvu je 2,06.

Pritom su najslabiju ocjenu stanja dali predstavnici malih poduzeća (1,96). Oni iz srednjih su nešto manje kritični uz ocjenu 2,06, a najzadovoljniji su poslodavci iz velikih poduzeća s ocjenom 2,16.

Da je opće stanje gospodarstva loše, ali donekle zadovoljavajuće smatra 53 posto poslodavaca. Osrednje dobrim stanje ocjenjuje 23 posto poslodavaca, jako lošim 21,7 posto, vrlo dobrim 2,4 posto, dok nijedan ne smatra da je stanje izvrsno.

Gledajući sektorski, najslabija ocjena dolazi iz građevinarstva, potom iz usluga i prijevoza, a slijede industrija i trgovina. Na vrhu je turizam s prosječnom ocjenom 2,38.

Prema regiji, doživljaj općeg stanja gospodarstva najgori je u Dalmaciji, a najbolji u Istri i Primorju.

Očekivanja poslodavaca okupljenih u HUP-u pokazuje da ih 54 posto smatra kako će stanje u 2013. godini biti približno jednako kao u ovoj. Kako su 2012. godinu poslodavci većinom označili vrlo lošom pa i znatno gorom od 2011., može se reći da očekuju nastavak općeg teškog stanja gospodarstva.

Onih koji očekuju da će opće stanje gospodarstva biti gore od onog u ovoj godini u anketi je bilo 38 posto. S druge strane, samo šest posto poslodavaca očekuje da će biti malo bolje, a onih koji bi smatrali da će biti znatno bolje uopće nema.

Očekivanja u vezi s uvjetima investiranja optimističnija su od onih za opću gospodarsku situaciju. Tako 28 posto očekuje bolje ili znatno bolje uvjete, a 38 posto očekuje da će ostati jednaki. S druge strane, 34 posto drži da će ti uvjeti biti malo ili znatno gori.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.