Ovih pet mjera ubrzat će strane investicije u Hrvatskoj

Ovih pet mjera ubrzat će strane investicije u Hrvatskoj

Sedam međunarodnih gospodarskih organizacija koje predstavljaju 1.500 stranih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj zajednički je nastupilo prema Vladi od koje traži pet jednostavnih mjera koje bi mogle poboljšati investicijsku klimu.

„Ovo je izuzetno važno razdoblje za Hrvatsku, a pet mjera koje preporučujemo mogu brzo i učinkovito unaprijediti okruženje“, kazala je Gordana Fuštar, predstavnica Nordijske gospodarske komore u Hrvatskoj.

Iako su pohvalili Vladu za uklanjanje nekih barijera, ipak ističu da je nužno hitno primijeniti nove mjere kako bi se iskoristio ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Od Vlade traže da ubrzaju rokove za izdavanje dozvola jer, iako se počelo raditi na uređenju prostora, poštivanje rokova za izdavanje građevinskih dozvola još uvijek je manjkavo, a to stvara nepotrebne troškove za ulagače i zastoje pri ulaganjima. Traže, piše tportal, i unapređenje regulative na način da se smanji birokracija uvođenjem jedinstvenog tijela za primanje i rješavanje prigovora ulagača. Parafiskalni nameti donekle su smanjeni, ali strani ulagači traže da se na tom polju učini više.

„Pozivamo Vladu da se još snažnije uhvati u koštac s rezanjem parafiskalnih nameta. Još uvijek postoji 240 nameta koji svojom visinom i nepreglednošću opterećuju gospodarstvo“, kazala je predstavnica Američke trgovinske komore Andrea Jelušić-Doko.

Predlažu i javnu nabavu putem online aukcija. Na taj bi se način sudionici javne nabave natjecali anonimno, pa bi se izbjeglo privilegiranje pojedinih igrača na tržištu. Takav sustav koristi se u Ujedinjenom Kraljevstvu i još 40 zemalja u svijetu.

Traže i obvezujuća porezna mišljenja jer tvrde da u Hrvatskoj još uvijek nemaju dovoljno predvidljiva porezna pravila. Zato bi bilo nužno da porezno mišljenje bude obvezujuće, kako bi poduzetnici mogli planirati porezne obveze.

Iako su predstavnici sedam međunarodnih gospodarskih komora govorili u ime ulagača koji su odgovorni za polovicu ukupnih plasmana u Hrvatsku tijekom godina, o novim ulaganjima nisu mogli govoriti. Službeno kažu da postoji interes, ali neslužbeno se može čuti da se mnogi njihovi članovi odlučuju između okolnih zemalja koje su uvelike konkurentnije.

Podijeli

Odgovori

Top