Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Ovo su najveći krivci 
za gospodarsku krizu u Hrvatskoj i loš standard građana [FOTO]

Sanaderova vlada legalizirala je korupciju i kriminal. Cijelu državu temeljili su na kriminalu, kaže Vladimir Ferdelji, jedan od najuglednijih hrvatskih gospodarstvenika

Sanaderova vlada legalizirala je korupciju i kriminal. Cijelu državu temeljili su na kriminalu, kaže Vladimir Ferdelji, jedan od najuglednijih hrvatskih gospodarstvenika

Globalna recesija samo je ubrzala hrvatsku krizu i razotkrila sve promašaje koji se u našoj politici i ekonomiji vode već gotovo 20 godina. Do sredine 90-ih godina Hrvatska je bila u ratu za svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost i u tom razdoblju nije ni moglo biti neke ozbiljne ekonomske politike.

Međutim, nakon 1997. i uspostave suverenosti na cijelom teritoriju, Hrvatska je promašila svoju ekonomsku politiku. Hrvatski analitičari i gospodarstvenici za gospodarski slom najviše terete bivšeg premijera Ivu Sanadera i njegovu vladu.

“Za ovu duboku krizu najveći su krivci predsjednik Vlade Ivo Sanader i njegov tim jer nisu znali što se uopće događa u okruženju. Mjesecima su govorili da nam kriza ne prijeti, a već je bila tu”, komentirao je analitičar Damir Novotny.

“Sanaderova vlada legalizirala je korupciju i kriminal. Cijelu državu temeljili su na kriminalu”, dodao je Vladimir Ferdelji, jedan od najuglednijih hrvatskih gospodarstvenika, javlja Večernji list.

Svi analitičari među glavnim krivcima vide i Borislava Škegru, čovjeka koji je, kaže jedan ekonomist, “proveo doktrinu da ćemo živjeti samo od usluga, a bez industrije”.

“Škegrina ekonomska politika bila je sve privatizirati pod svaku cijenu”, kazao je profesor Ljubo Jurčić.

Ivo Sanader Vodio neodgovornu politiku i premrežio RH koruptivnom mrežom. Njegova vlast bavila se što masovnom političkom korupcijom (poljoprivreda, IPO-i), što izvlačenjem koristi za pojedince i grupe.

Ivan Šuker Ministar financija koji je s velikim kašnjenjem od 3-6 mjeseci priznavao da postoji ozbiljan problem te nikad nije pokazivao volju za odlučnim mjerama restrukturiranja proračuna, pogotovo rezanja rashoda.

Borislav Škegro “Otac” HDZ-ove makroekonomske strategije, najgorljiviji pobornik privatizacije koja se svela na tajkunizaciju, jedan od ključnih krivaca za deindustrijalizaciju zemlje.

Damir Polančec Sudjelovanjem u aferi Spice te ulogom u privatizaciji Ine diskreditirao sve javne dužnosnike i političare. Inicirao je buđenje atmosfere nepovjerenja i nesigurnosti. Donio niz loših odluka.

Radimir Čačić U prvom mandatu inicirao je građevinski bum, pogotovo cestogradnju. Umjesto da prvo uložimo u industriju pa u ceste, dao je enormne poslove građevincima koji su opet na koljenima. Sada ponavlja staru grešku.

Franjo Tuđman Zaslužan za nezavisnost, ali je svojim načinom vladanja onemogućio stvaranje tržišne ekonomije. Politički utjecaj bio je presudan. Privatni sektor nikada nije dobio pravu šansu.

Marko Škreb Kasno i mlako reagirao na prve naznake velikih problema u bankama. Sve je rezultiralo velikom bankarskom krizom ‘98. čiju cijenu usporavanjem poslijeratnog razvoja plaćamo do danas.

Jadranka Kosor Otvorila je vrata antikorupcijskim istragama, ali je propustila vući prave poteze u trenucima kad je to bilo najpotrebnije. Čak i kad je dobivala podršku gospodarske javnosti, nije je znala iskoristiti.

Slavko Linić U prvom mandatu nije na pravi način odradio restrukturiranje škverova, što mu danas znatno otežava situaciju. U drugom mandatu ponovno vuče poteze nalik logici dogovorne ekonomije.

Ivić Pašalić Postavio model ponašanja političara koji je godinama nakon njegova odlaska s vlasti opterećivao odnose između gospodarstva i državnih upravljačkih struktura. Utemeljio klijentilizam kao model.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.