Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Ovo su top destinacije stranih kupaca nekretnina

Osim nekretnina na Jadranu, posebnu pozornost posvetili su i onim na području Zagreba.

U proteklih nekoliko godina, prisustvo stranih kupaca postalo je sve izraženije na hrvatskom tržištu nekretnina. Statistike ukazuju da stranci čine značajan dio, čak oko 30 posto, ukupnog prometa nekretninama u Hrvatskoj, a najčešći kupci nekretnina dolaze iz Njemačke, Austrije i Slovenije.

Analiza posjetitelja oglasnika Indomio mreže potvrđuje takve rezultate, s obzirom da su posjetitelji iz navedenih zemalja, uz one iz Srbije i BiH, tijekom lipnja činili TOP 5 stranih posjetitelja oglasnika Crozilla.com.

Mnogo je čimbenika koji utječu na trendove na tržištu, te potiču interes stranih kupaca za ulaganjem u nekretnine. Unatoč rastu cijena, nekretnine su u Hrvatskoj i dalje jeftinije nego u brojnim drugim zemljama, stoga ne iznenađuje velik interes stranaca. Ulagački potencijal, kvaliteta života, turizam, obala, kulturna baština i prirodne ljepote – tek su dio razloga zbog kojih je Hrvatska zanimljiva stranim kupcima.

Prema Mladenu Matijeviću, regionalnom direktoru tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com, strani kupci imaju različite razloge za svoju kupovinu u Hrvatskoj. Neki kupuju nekretnine za odmor, drugi za stanovanje, dok dio njih vidi potencijal za investiranje. Stoga i ne čude lokacije za koje su pokazali najveći interes.

Osim domaćim posjetiteljima oglasnika Crozilla.com, Zagreb i Osijek bili su u lipnju prvi izbor i onima iz Njemačke. Uz navedene gradove, među stranim posjetiteljima dominiraju i županije Istarska i Zadarska u kojoj prednjači Vir za koji su potencijalni kupci iz Njemačke i Austrije pokazali poseban interes.

Zagreb – magnet za strane kupce

„Bez obzira radi li se o domaćim ili stranim kupcima, stanovi u Zagrebu prvi su izbor potencijalnih kupaca nekretnina“, rekao je Mladen Matijević.

Posjetitelji oglasnika Crozilla.com iz Njemačke tijekom lipnja su najviše pretraživali stanove u Zagrebu i stambene objekte u Osijeku. Kada je riječ o kućama, najviše ih je zanimalo područje Istarske i Zadarske županije, s posebnim naglaskom na otok Vir.

Austrijanci su se, s druge strane, posebno zanimali za stanove u Crikvenici i kuće na Viru.

Potencijalni kupci iz Slovenije su tijekom lipnja najveći interes pokazali za stanove koji se prodaju na području Istarske županije, posebno u Červar-Poratu, te za one u Zagrebu. Što se tiče kuća, najviše su pretraživali područje Zadarske i Istarske županije.

Posjetitelji iz Srbije su se najviše zanimali za stanove u Zagrebu, te su također pokazali interes za onima u Rovinju i Puli. Kada je riječ o stanovima za najam, najtraženiji gradovi bili su im Pula i Rijeka.

Bosna i Hercegovina također ima svoje predstavnike među posjetiteljima oglasnika Crozilla.com. Njih je tijekom mjeseca lipnja najviše zanimalo tržište stanova u Zagrebu, s posebnim fokusom na novogradnju. Također su se interesirali za ponudu stanova u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Što se tiče najma, najveći interes su pokazali za stanovima u Splitu.

Informacije o tržištu nekretnina pod budnim okom stranih posjetitelja

Osim skretanja pozornosti na Zagreb, strani posjetitelji su se tijekom lipnja istaknuli i po tome što su se informirali o stanju na tržištu nekretnina putem članaka na Crozilla blogu. Zanimljiv je podatak i da su, osim posjetitelja iz susjednih zemalja poput Slovenije, Srbije, te Bosne i Hercegovine, informacije o tržištu nekretnina provjeravali i oni iz Austrije. Posjetitelji iz navedenih zemalja posebnu su pozornost skrenuli na jeftine nekretnine u okolici Zagreba.

„Promjene cijena nekretnina informacije su koje podjednako zanimaju i kupce i prodavatelje, bez obzira iz kojih zemalja dolaze. Podatak da su u lipnju posjetitelji, više no ranije, provjeravali tekstove o tržištu nekretnina govori nam kako i domaći i strani potencijalni kupci prate sve eventualne promjene, te čekaju idealan trenutak za kupnju ili prodaju nekretnina“, rekao je Mladen Matijević.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.