Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Ovo su tri razloga zbog kojih se ne isplati štedjeti u eurima

Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Svima je poznato kako je potrebno štedjeti jer na taj način sebi i svojim obiteljima osiguravamo financijsku sigurnost u budućnosti, a i spremni smo na iznenadne troškove koji se mogu pojaviti bilo kada. Ipak, mnogi nisu svjesni kako štednja može, ali ne mora biti isplativa. Nažalost, većina hrvatskih građana trenutno štedi na vrlo neisplativ način – držanjem novca (najčešće eura) na bankovnim računima. Hrvati u bankama tako trenutno drže više od 30 milijardi eura.

Iako je pametno držati manji dio štednje u obliku eura, u gotovini ili na računu, vrlo je neisplativo većinu svoje štednje držati u tom obliku imovine. Tri su razloga zašto je štednja u eurima dugoročno neisplativa.

  1. Inflacija umanjuje vrijednost novca

Prvi i onaj naočitiji razlog je visoka inflacija koja iz dana u dan umanjuje vrijednost našeg novca. Budući da je za isti iznos moguće kupiti sve manje proizvoda i usluga, novac kojeg ne potrošimo, već ga uštedimo, gubi svoju kupovnu moć i realna vrijednost štednje na taj način pada.

Zbog toga, kupovna moć jednog eura otprilike je 38% manja nego što je bila kada je ta valuta uvedena, a taj će se trend nastaviti i u budućnosti. Visoka inflacija kojoj trenutno svjedočimo samo ubrzava taj proces i možemo iz tjedna u tjedan pratiti kako naš novac sve manje vrijedi.

  1. Kamatne stope na štednju su niske

Drugi razlog zbog kojeg je štednja u eurima neisplativa možemo pronaći u mizerno niskim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude. Naime, prosječne kamatne stope koje banke nude štedišama trenutno se kreću između 0% i 0.05%.

Tako niske stope nisu niti približno dovoljne da nadoknade gubitak vrijednosti novca uslijed visoke inflacije. Pojednostavljeno rečeno, štediše držanjem novca u banci gube vrijednost, a kamatne stope pritom ne daju nikakav prinos.

  1. Štednjom u euru ovisite o bankama i državi

Većina onih koji svoju štednju drže u euru, to rade upravo u bankama. Držanjem većine svoje ušteđevine u jednoj kreditnoj instituciji, povećava se ovisnost pojedinca o dugoročnoj opstojnosti izabrane banke. Povijest je puna primjera propasti banaka, a to je posebno izraženo u periodima krize i visoke inflacije.

Kako bi od toga zaštitila štediše, država nudi osiguranje štednje u bankama. No, ako zaista dođe do propasti velikih banaka, upitno je hoće li država uopće moći isplatiti sve štediše. Iako se takav scenarij možda trenutno ne čini izglednim, treba imati na umu da je štednja dugoročna aktivnost koja u pravilu traje desetljećima. Pitanje je hoće li euro uopće postojati za nekoliko desetljeća.

Kako štedjeti na isplativ i siguran način?

Kako bi se zaštitili od visoke inflacije te potencijalno ostvarili visok prinos, rastući broj štediša u svijetu i u Hrvatskoj okreće se alternativnim oblicima štednje, a među njima se svakako ističe investicijsko zlato. Investicijsko zlato standardizirano je fizičko zlato koje dolazi u obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće, a povijesno se uvijek koristilo kao instrument zadržavanja vrijednosti i zaštite od inflacije, kraha valuta i ekonomskih kriza.

Cijena zlata u eurima u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla više od 8.6% godišnje, što je znatno više od štednje u bankama, ali i većine drugih oblika ulaganja. Osim toga, zlatne poluge i zlatnici u potpunosti su oslobođeni svih poreza i nameta, što znači da sav prinos od štednje ostaje štediši. Uz to, zlato je lako prenosivo, neovisno od financijskog sustava i države te je lako unovčivo bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata.

Komplet zlatnih poluga od jednog grama “UnityBars”

Gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Centar Zlata vodeći je trgovac investicijskog zlata u Hrvatskoj te ovlašteni distributer poznatih europskih kovnica, među kojima je i austrijska državna kovnica Münze Österreich, poznata po kovanju poznatih zlatnika “Bečkih filharmoničara” i dukata “Franjo Josip”.

U Centru Zlata moguća je kupnja zlatnika i poluga po najpovoljnijim cijenama u Hrvatskoj, a kupcima se nudi mogućnost kupnje u nekoj od poslovnica, ali i kupnja preko webshopa.

Kupljeno zlato moguće je preuzeti u poslovnici, izabrati osiguranu dostavu na kućnu adresu ili ga pak pohraniti u sefovima Centra Zlata, što je prvu godinu besplatno za sve.

Ako i vas zanima kupnja investicijskog zlata kako biste zaštitili svoju ušteđevinu od inflacije, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije na broj 01 3000 783 ili e-mail [email protected], a najbolju ponudu zlatnika i poluga u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: INVESTICIJSKO ZLATO

  • inflacija
  • niske kamate
  • ovisnost o bankama

Alternativa – zlato

Gdje kupiti – Centar Zlata


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.