Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Pametna jakna ili “bombaš samoubojica” za NATO, policiju, vatrogasce, GSS…

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu dovršava se pametna jakna koja sama mjeri temperaturu tijela i okoline. Patentirani proizvod trebao bi postati veliki hrvatski izvozni hit

Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu dovršava se pametna jakna koja sama mjeri temperaturu tijela i okoline. Patentirani proizvod trebao bi postati veliki hrvatski izvozni hit

Sami tvorci ovu jaknu iz šale zovu bombaš samoubojica jer upravo svojim izgledom podjseća na bombaša. Prvotni je prototip ipak vrlo dragocjen jer je pokazao je da bi ideja o pametnoj jakni zaista mogla biti revolucionarna i da radi.

Profesori s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Dubravku Rogale i Gojko Nikolić koji su izumili inteligentnu jaknu koja grije ili hladi onog koji ju nosi te podlogu koja će spriječiti stvaranje otvorenih rana kod bolesnika u srijedu su nakon nekoliko godina izrade prototipa s Hrvatskim institutom za tehnologiju potpisali ugovor o izradi finalnog proizvoda.

Oni će za to dobiti 3,8 milijuna kuna, piše Večernji list. Ravnatelj HIT-a rekao je da su to proizvodi kojih nema nigdje u svijetu te bi ih se moglo komercijalizirati. Inteligentnu jaknu NATO želi na svojim vojnicima već nekoliko godina, kao i policajci, vatrogasci i ostali koji rade u teškim uvjetima. Žele i pojednostaviti izradu bolesničke podloge čime bi se smanjila njena cijena.

Za testiranje jakne zadužen termorobot

Nakon četiri godine stigao je ljepši i dorađeniji model koji u sebi skriva skromniju elektroniku – sitnije senzore topline, mikrokompresore, ventile, kao i displej na rukavu.

Za testiranje je zadužen termorobot koji je u klimakomori prošao sve uvjete – kao da se u dvadeset minuta prošetao i tropima i Sjevernim polom.

Ovu jaknu mogli bi koristiti vojnici, moreplovci, gorska služba spašavanja. Ali ovu će jaknu htjeti navući i skijaši, jedriličari, joggeri. I oni kojima se jednostavno ne da stalno presvlačiti. Unatoč vrhunskoj tehnologiji, pametna će jakna većini biti dostupna.

Jakna se vraća se na završnu doradu, a na tržište će u proljeće kad svi detalji budu savršeni.

www.vecernji.hr


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.