Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Paritetnim fondom do jačanja socijalnog dijaloga u sektoru graditeljstva – SOGRADI

EU

Projekt SOGRADI provodi Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga poslodavaca graditeljstva, s partnerima Sindikatom graditeljstva Hrvatske i udrugom Stowarzyszenie B-4, u razdoblju od 27. srpnja 2015. do 26. srpnja 2016. godine.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte u programu 2007.-2013., Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II, broj poziva: HR.5.1.03.

Opći cilj projekta SOGRADI je priprema podloga za donošenje odluke o osnivanju paritetnog fonda u sektoru graditeljstva Republike Hrvatske.

Paritetni socijalni fondovi temelj su održivog razvoja sektora graditeljstva kao institucije neprofitnog osiguranja. Desetljećima su prisutni u građevinskoj industriji zapadnoeuropskih zemalja kao model socijalnog partnerstva, a odlikuje ih solidarnost, sigurnost, transparentnost i ravnoteža između potreba poslodavaca i radnika.

U projektu Paritetnim fondom do jačanja socijalnog dijaloga u sektoru graditeljstva – SOGRADI proveli smo analizu stanja zaštite na radu u sektoru graditeljstva, analizirali troškove provedbe zaštite na radu u sektoru graditeljstva, ozljede na radu u sustavu obveznog mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, pripremili pregled sustava paritetnih fondova u graditeljstvu Europske unije, detaljno upoznali dobru europsku praksu na njemačkom primjeru paritetnog fonda BG BAU i analizirali hrvatski pravni okvir kao temelj na kojem je osmišljen naš model za uspostavu paritetnog fonda u sektoru graditeljstva Republike Hrvatske. K tome, za radnike i poslodavce u sektoru pripremili smo praktični priručnik Osnove zaštite na radu na gradilištu u cilju unapređenja sigurnosti, sprječavanja rizika na radu, ozljeda na radu, profesionalnih bolesti, bolesti u vezi s radom te ostalih materijalnih i nematerijalnih šteta na radu i u vezi s radom te zaštite zdravlja na radu na gradilištu.

Na završnoj konferenciji predstavit ćemo rezultate provedenih analiza i prijedlog modela paritetnog fonda u graditeljstvu Republike Hrvatske čiji su ciljevi unaprjeđenje sigurnosti i zaštite zdravlja radnika, osiguranje stabilnosti poslovanja gospodarskih subjekata u slučaju nezgode na radu te povećanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske industrije graditeljstva.

Kako koristi paritetnih fondova uživaju i drugi sektori u razvijenim zemljama Europske unije, model koji smo razvili za hrvatsku građevinsku industriju može biti poticaj i drugim gospodarskim granama u cilju nadogradnje socijalnog dijaloga i suradnje poslodavaca i sindikata.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.