Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Pesimistični poduzetnici ipak očekuju bolje sutra

pixabay.com

Da se stanje u kojem se u ovom trenutku nalazi hrvatsko gospodarstvo može ocijeniti nedovoljno dobrim, postoji visoko suglasje u svim društveno-gospodarskim slojevima. Takav sentiment odaje i poslovna zajednica gdje praktično devet od deset donositelja odluka navodi kako je gospodarsko stanje u Hrvatskoj loše. Ipak, raduje da gotovo sedam od deset tih istih poslovnih ljudi očekuje značajniji oporavak domaćeg gospodarstva u nadolazećim godinama.

Na uvodno pitanje smatraju li da je trenutno gospodarsko stanje u Republici Hrvatskoj većinom dobro ili većinom loše, čak je 87,8% anketiranih poslovnih subjekata pesimistično te smatraju kako je gospodarsko stanje u Hrvatskoj većinom loše. Preostalih 12,2% mišljenja su da hrvatsko gospodarstvo ima pozitivan predznak te opće stanje ocjenjuju većinom dobrim.

1

U usporedbi gospodarske situacije u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu, više nego dvotrećinska većina od 69,7% ispitanika ističe kako gospodarska situacija u ovoj godini nije bolja nego lani, nego je podjednaka ili čak lošija. S druge strane, 30,3% anketiranih poslovnih osoba navode kako je aktualna gospodarska situacija bolja nego što je bila u 2014. godini.

Hrvatski poslovnjaci nisu odviše radosni niti zbog ulaska Hrvatske u EU jer njih 82,1% smatra da je sadašnje opće ekonomsko stanje u Hrvatskoj ili podjednako ili lošije nego je bilo prije pristupanja. Da je ulazak u EU ipak donio boljitak navodi samo 17,9% ispitanika.
Pogled u skoriju budućnost ipak otkriva znatno višu dozu poslovnog optimizma. Tako čak 67,2 posto ispitanika očekuje značajniji oporavak gospodarstva u idućih nekoliko godina. Za razliku od njih, udio od 32,8% donositelja odluka u poslovnim subjektima ne očekuje takav oporavak u nadolazećim godinama.

Birokratski aparat s 82,3%, visoki porezi sa 75,9% i antipoduzetnička klima sa 65,2% najveće su kočnice za jačanje domaćeg gospodarstva po mišljenju poslovnih subjekata. Sa znatno manjom važnosti slijede visoka cijena rada s 27,4% udjela, a da je nedostatak kvalificirane radne snage najveća kočnica razvoju smatra 25,6% ispitanika.

2

Istraživanje magazina Ja TRGOVAC i agencije Hendal na temu aktualnog gospodarskog stanja provedeno je tijekom kolovoza 2015. godine na reprezentativnom uzorku od 402 poslovna subjekta. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po pet vrsta djelatnosti (proizvodnja, graditeljstvo, turizam, trgovina, prijevoz/usluge) i tri veličine poduzeća (0-50 zaposlenih, 51-500 zaposlenih, 501 i više zaposlenih). Ispitanici koji su sudjelovali u anketi su osobe odgovorne za donošenje odluka u poduzeću.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.